United går ner i lön – skänker till sjukhus

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Manchester United bidrar i kampen mot coronaviruset.

Victor Nilsson Lindelöf och resten av spelartruppen går ner i lön och allt de avstår doneras till sjukhus.

Enligt brittiska Daily Mail har spelarna, bland annat svenske landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf, i Manchester United gått med på att avstå 30 procent av en månadslön. Ordförande Ed Woodward ska ha lagt fram förslaget till Lindelöfs mittbackskollega Harry Maguire, som sedan fört frågan vidare till lagkamraterna som ska ha varit överväldigande överens.

En förutsättning för spelarna ska ha varit att summan de avstår doneras till sjukhus och vårdcentraler i Manchester. Med utlånade spelare exkluderade landar summan de skänker på 38 miljoner kronor, en summa som kan vara ännu större då det inte finns några uppgifter om några talangers samt nyförvärven Bruno Fernandes och Odion Ighalos löner.

Uniteds gest kommer dagen efter att lönedebatten tog ordentlig fart i England. All personal förutom spelarna i Newcastle, Norwich och Tottenham har blivit korttidspermitterade och sänkt sin lön – något som fick förre Tottenhamtränaren Harry Redknapp att rasa.

– Jag kan inte fatta det. Självklart borde spelarna kunna gå ner i lön. De tjänar tio-tolv miljoner pund om året, säger Redknapp.

Foto: Alex Livesey / Getty Images Europe

”Enkel måltavla”

Då försvarades spelarna av tidigare landslagsanfallaren Gary Lineker som numera är programledare i BBC.

– Det är nu upp till spelarna hur de svarar på det här, låt dem göra det innan vi blir för dömande. Fotbollsspelare är en enkel måltavla, jag hatar ”men de då-mentalitet” – men hur bidrar alla affärsmän, vad gör alla verkställande direktörer? säger Gary Lineker.

Tidigare har spelarna i Bundesligaklubbarna Borussia Mönchengladbach och Borussia Dortmund gått med på att avstå delar av sin lön, enligt uppgifter vägrade Barcelonas trupp men blev tvungen att sänka lönerna med 70 procent och Juventus spelare och ledare avstår löner så att klubben sparar cirka en miljard kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE