Han kan frälsa Milan ihop med Ibrahimovic

MILANO. AC Milans frälsare?

Nej, den här gången handlar det inte om Zlatan Ibrahimovic utan om en betydligt större transfer.

En av världens rikaste, ägaren av Louis Vitton, fransmannen Bernard Arnault kan vara på väg att köpa den forna klubbgiganten – för över tio miljarder kronor.

Redan i höstas dök uppgifterna upp om att multimiljardären Bernard Arnault, rankad som världens fjärde rikaste och god för 721 miljarder kronor, var intresserad av att köpa den falnade storklubben AC Milan via sitt ägarbolag, LVHM-gruppen (förkortningen för Louis Vuitton Hennessy Moët men även ägare till Christian Dior, Bulgari och Givenchy, bland annat).

Då i september dementerade Bernard Arnaults son Antoine Arnault, som är VD för ett av företagen, kraftfullt på Instagram att familjen var på väg att köpa Milan.

”Kära AC Milansupportrar, jag skriver detta för att få ett slut på alla rykten om intresset från min familj, eller LVMH-gruppen, i att köpa AC Milan. Vi har den allra största respekten för er vackra klubb, dess värderingar, den fantastiska historien – men vi har aldrig varit i kontakt med någon från klubben och har aldrig varit intresserade i att investera eller köpa klubben”, skrev Antoine Arnault.

Sålde för sju miljarder kronor

Men informationen om familjen Arnaults intresse för Rossoneri i en av världens modehuvudstäder har fortsatt att sippra ut – sann eller inte.

Ända sedan Silvio Berlusconi klev av som huvudägare i klubben via bolaget Fininvest 2017 har det svajat i högsta ledningen och i de fortsatta resultaten på planen.

Kinesiske Yonhong Li tog över Milan för sju miljarder kronor 2017 men när han inte kunde fullgöra sina lånebetalningar till amerikanska fondbolaget Elliot Management tog hedgefonden över ägarskapet i juli 2018.

Under hösten, vintern och de nyligen avslutade helgerna har uppgifterna fortsatt att florera i italiensk media om Luis Vitton-ägaren Arnaults intresse för Milan.

En modekung eldade på spekulationerna om en annan modekungs intresse för Zlatan Ibrahimovics lag.

I en intervju med Corriere della Sera för en vecka sedan sa Giorgio Armani att Arnault ”gör anspråk på Milan” men la till:

– Även om han vill köpa AC Milan så kan jag fortfarande säga att det är min stad, att det är här jag jobbar och andas, sa Armani.

Dags för ny dementi

Kommentaren fick talesmännen runt familjen Arnault att gå ut med ännu en dementi:

– LVMH-gruppen dementerar kraftfullt och officiellt rapporterna att LVHM har gett Elliot Management ett bud för att köpa fotbollsklubben AC Milan, sa en talesperson till affärstidningen Forbes.

Ingen rök utan eld?

Branschexperter förklarar de snabba dementierna i att spekulationer annars skulle få ännu mer bränsle och därmed påverka de inblandade bolagens börskurser.

Dessutom kan det vara ren taktik.

Enligt La Repubblica är Arnaults bud på AC Milan 10,3 miljarder kronor men Elliot Management begär 12,7 miljarder kronor. 

I slutändan kan även andra gigantiska projekt stå på spel. 

Ärkerivalerna Inter och Milan har kommit överens om att även i framtiden dela hemmaarena i Milano.

Vill bygga ny arena

Klubbarna vill ersätta nuvarande San Siro – som en stor del av fotbollsvärlden och Milananhängarna kallar arenan men där Intersupportrarna föredrar döpningen efter deras tidigare legendariske spelare Giuseppe Meazza – med en ny stadion i samma område.

Den nya arenan med arbetsnamnen ”Milanos ringar” eller ”Katedralen”, enligt två vinnande arkitektförslag, ska rymma 60 000 åskådare och kostar sju miljarder kronor att bygga.

Med familjen Arnault som ägare lär AC Milan få det enklare att lösa sin del av finansieringen.

OM Bernard Arnault kliver in som ny ägare till Milan så skulle man få den mest förmögne idrottsklubbägaren globalt sett.

Arnaults förmögenhet är nära sju gånger större än Chelseaägaren Roman Abramovitjs...

Nya spelare – sedan ny ägare?

Det är viktigt för Milan att Zlatan Ibrahimovic får några nya lagkamrater under de fortsatta veckorna av januarifönstret om laget ska kunna prestera bättre på planen och klättra i tabellen.

Men för att AC Milan ska kunna återfå något av den forna glansen är möjligheten att under våren 2020 få en stabil ägare med i det närmaste outtömliga resurser ännu viktigare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.