Polisen kan börja använda tårgas vid fotbollsmatcher

avMalin Wahlberg

Publicerad:

I höst kan polisen börja använda tårgas i samband med fotbollsmatcher.

Ett 30-tal anställda ska nu utbildas för att kunna skingra folkmassor.

– Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen, säger Jesper Molander hos polisen till GP.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Djurgårdens fans protesterar mot polisen under derbyt mot AIK i fjol.

Konflikten mellan supportrarna och polisen trappades upp under den gångna allsvenska säsongen. Kritiken riktades framför allt mot den så kallade villkorstrappan och de åtgärder polisen tar till för att stoppa pyroteknik.

”Valfritt att vara kvar”

Till hösten kan polisen börja använda tårgas i samband med bland annat fotbollsmatcher för att skingra en folkmassa.

– Det kommer givetvis vara en kommenderingschef som beslutar att ta ut förmågan beroende på hot- och riskanalys. Innan man anlägger tårgas kommer det att föregås av en skingringsbefallning så att man får skälig tid att lämna platsen. Det är i någon mån valfritt att vara kvar, säger Jesper Molander som är verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT till GP.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmös fans i protest under 2018

”Betydligt farligare”

Polismyndigheten har köpt in granatpistolen LK 06 och ett 30-tal anställda i Göteborg ska nu utbildas. Tanken är att den ska kunna användas i ordningsstörande sammanhang.

– Att gå in med fordon eller hästar och hundar för att splittra en folksamling är en betydligt farligare metod och förenat med högre skaderisk både för polispersonal och motpart, säger Molander.

Polisen har sedan flera år tillbaka tillåtelse att använda tårgas, men enligt Polistidningen har det tidigare inte funnits tillgång på vapen, ammunition eller utbildande skyttar.

– Utan att ha någon större expertis i tårgas så känns det som att det är lätt att pricka väldigt många i stället för den enskilda individen som man vill komma åt. Bara på studs nu så väcker det stor oro över hur fel det här kan gå, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till Expressen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM