”Svårt att hitta viktigare matcher i Östers historia”

avErik Karlsson

Foto: Bildbyrån

Öster är ett av de mest vana kvallagen i svensk fotboll.

Men med ökade klyftor från nästa säsong står det mer på spel än någonsin förr – menar verksamhetschefen Peter Wibrån.

– Ser man ekonomiskt är det svårt att hitta en viktigare match i Östers historia, säger han.

Här köper du så du kan se Landskrona-Öster

Peter Wibrån spelade negativt kval med Öster redan 1995 och har sedan dess funnits runt klubben i flertalet roller – och i flera kval.

När Landskrona den här gången är på jakt efter Öster plats i superettan är Peter Wibrån verksamhetschef i klubben och ansvarig för att hantera de konsekvenser som kan uppstå vid en degradering. Ändå låter han lugn.

– Jag är förväntansfull, man vill på något sätt att det ska sätta igång. Men samtidigt är det en nervös känsla, det är klart det finns med en hela tiden nu, säger han.

Sportbladet har i artikelserien ”Seriemordet” belyst de enorma klyftor som riskerar att uppstå från och med nästa år när ersättningen för spel i superettan höjs till sex miljoner medan division ett står utan avtal.

”Åh fasen, vad gör vi nu”

– Det är klart att det blir en tuff utmaning om det skulle bli nedflyttning, säger Peter Wibrån som ändå menar att klubben förberett sig bättre den här gången än senast:

– Jag var med när vi åkte ur mot Frej 2014 och då var vi inte förberedda. Det var mer ”åh fasen, vad gör vi nu?”. Då tog vi en hel del beslut som vi inte skulle göra om det skulle bli likadant nu. Nu är vi mer erfarna och mer förberedda, säger han.

Vad är det första man gör som klubb i händelse av nedflyttning?

– Man går igenom hela organisationen från tjänstemän till akademitränare, hur kan man effektivisera. Lönekostnader är den största posten i stort sett alla föreningar.

Här köper du så du kan se Landskrona-Öster

Peter Wibrån menar att Öster sitter bättre till med sin arena den här gången och han ser ingen risk att Öster, i händelse av nedflyttning, riskerar en riktig ekonomisk kris.

– Nej det gör jag inte, men det är klart det blir en tuff situation.

Kan du minnas ett viktigare möte i Östers historia om man ser till ekonomiska förutsättningar för klubben?

– Nej ser man till förutsättningarna 2020 är det nog svårt att hitta en viktigare match. När vi kvalade mot Ljungby 1999, när superettan bildades, kändes det nog mer avgörande sportsligt än ekonomiskt. Det är en väldigt betydelsefull match, säger Peter Wibrån.

Första mötet mellan Öster och Landskrona spelas 19.00 i kväll och returen spelas 13.00 på söndag. Båda sänds på Sportbladet.

Här köper du så du kan se Landskrona-Öster

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Superettan

Östers IF