Kan tvinga spelare att kliva fram: ”Det kommer vi behöva göra”

LE HAVRE. Att Sverige nyligen mötte Kanada i en straffläggning kan bli användbart i åttondelsfinalen.

Magnus Wikman hymlar inte med att de kommer tvinga spelare att kliva fram, om det skulle behövas.

– Det kommer vi bli tvungna till om det är elva på planen och det går till elfte rundan, säger den svenske ledaren.

Många överraskades av Sveriges laguttagning mot USA som innebar sju ändringar jämfört med startelvan mot Thailand.

Den assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman håller ändå fast vid att det var de bästa spelarna som ställdes ut på planen ur belastnings- och skadesynpunkt.

– Vilken startelva är A-lagselvan, vilken är B-elvan? Det är en subjektiv bedömning. Vi har 23 spelare som är här för att spela i ett VM, och vi spelar alltid med bästa laget, säger Wikman.

Förhoppningen är nu att samtliga spelare kan vara tillgängliga till åttondelsfinalen mot Kanada på måndag.

– Det hade vi kanske inte haft om vi hade låtit vissa spela 90 minuter i går, tillägger Magnus Wikman.

”Otroligt glädjande”

Kanadensiskorna var tydliga med att de var glada över att slippa möta USA. Något som den svenske ledaren ser som positivt.

– Otroligt glädjande. Jag tror vi kommer vara motiverade ändå, men det kommer nog hjälpa oss ännu mer, säger Wikman men menar att han har respekt för motståndet:

– Det sista året har de släppt in extremt lite mål. Jag tyckte de var bättre än oss i Algarve. Det kommer avgöras i straffområdet tror jag.

Mötet i Algarve Cup slutade 0–0 under ordinarie tid och avgjordes sedan på straffar. Sverige förlorade, men lagkaptenen Caroline Seger pratade om den erfarenheten som viktig.

– Detta är det näst tuffaste, på VM kommer det vara på riktigt. Kan man få så mycket träning som möjligt dessförinnan desto lättare blir det, sa Seger till Sportbladet då.

”Lättare när man redan har gjort det en gång”

Magnus Wikman håller med om att det nog kan spela in.

– Erfarenhet måste man få. Det var inte lika stort då som det kommer vara här, men ja, har man gjort det en gång så tror jag det är lättare att hitta sitt inre fokus nästa gång, säger förbundskaptenen.

– Sen tror jag inte att man kan träna sig till en åttondelsfinalssituation. Men lite känsla får man nog.

Då, i Algarve, avstod några spelare från att lägga en straff. Magnus Wikman är öppen med att de, givetvis, kan komma att tvinga någon att kliva fram om det skulle bli så den här gången också.

– Det kommer vi bli tvungna till om det är elva på planen och det går till elfte rundan. Så jo, det kommer vi behöva göra, säger han.

Svenska spelarna under straffläggningen i Algarve Cup
Svenska spelarna under straffläggningen i Algarve Cup
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.