Fifas besked: Rasism ger 0–3-förlust i VM-kval

avEmil Eiman-Roslund

Publicerad:
Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Fifa har ändrat sina disciplinära regler för första gången på femton år.

Nu kommer rasistiska tillrop från läktaren leda till 0–3-förlust.

– Fifa ska gå i bräschen i kampen för grundläggande mänskliga rättigheter, skrivs i ett pressmeddelande.

Från och med nästa vecka börjar de nya reglerna att gälla. Om det ropas rasistiska eller diskriminerande kommentarer från läktaren under en match ska domaren blåsa av matchen.

”Sorgligt”

Landslaget vars supportrar har tvingat spelet till att avbrytas kommer att tillskrivas en förlust med 0–3, i till exempel kvalet till VM 2022 med start nu i höst.

– Det är sorgligt att det fortfarande finns folk som bedömer en efter hudfärg, kön eller vad de nu vill bedöma en person för. Det är inte bra, i den här tiden vi lever i ska människor acceptera människor för hur de är, sade Raheem Sterling i en intervju med Sky Sports i våras.

Straffas ytterligare

Den engelske landslagsmannen har blivit utsatt för rasism i såväl klubblags- som landslagsmatcher, så sent som i mars i EM-kvalmatchen mot Montenegro. I december utsattes Napolis Kalidou Koulibaly för rasistiska påhopp och efteråt straffades Inter med tomma läktare.

Förutom en 0–3-förlust kommer det straffade landslaget att tvingas böta 150 000 kronor och spela inför en begränsad publik i några kommande hemmamatcher.

Regeländring för spelare

Bestraffningen ändras även för spelare och tränare vid en rasistisk händelse, tidigare blev du avstängd i fem matcher men framöver kommer du bli avstängd i tio matcher.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Rasism

SSC Napoli

Serie A