Fick blackout under straffläggningen i OS

Lagkapten Caroline Seger berättar om dramat

TORNA HÄLLSTAD-PARIS. Med sig in i slutspelet i VM har Sverige flera starka straffminnen från mästerskap.

Men det finns också en okänd dramatik.

I semifinalen i OS 2016 fick Caroline Seger en blackout.

– Jag var så nervös att jag inte hade någon aning om att jag bytte hörn, berättar lagkaptenen.

Sverige är i slutspel i VM. Åttondelsfinalen ikväll mot Kanada kan komma att avgöras på straffar.

För Sverige finns det en del fina minnen att plocka fram och luta sig emot i så fall. Efter en tuff smäll mot Brasilien i gruppspelet i OS reste sig laget och straffade sig fram till final.

Laget vann mot USA i kvartsfinalen och mot Brasilien i semifinalen. Både gångerna efter straffläggning.

Caroline Seger satte båda sina straffar.

Den första mot USA i målvakten Hope Solos vänstra hörn. Men vilket hörn valde hon mot Brasiliens målvakt Barbara?

När Sportbladet i våras hängde med Caroline Seger ut på den skånska landsbygden under en inspirationskväll för flickspelarna i Torna Hällestads IF kom den nervösa sanningen fram.

Här är hennes berättelse om blackouten i OS.

"Det blev straffar i båda matcherna. Mot USA blev det inga problem. Jag gick fram tog min straff, pang. Jag visste var jag skulle sätta den och jag var inte nervös eller någonting. Sen kom vi i exakt samma läge mot Brasilien. Och ni vet, man står där i cirkeln med hela laget och peppar varandra. Och jag känner att jag vet inte om jag ska kräkas eller om det ska komma från andra hållet...

Jag är så nervös. Jag står där med Olivia (Schough), med Lotta Schelin och Emma Berglund. Kosse  (Kosovare Asllani) har precis missat sin straff och jag tänker, var ska jag sätta straffen? Jag har ingen aning, ska jag välja samma håll? Jag tittar på Lotta och frågar om jag ska ta samma hörn som mot USA eller byta? Lotta säger: samma hörn, det går skitbra Seger! Emma Berglund och Olivia ropar byt hörn. Jag får ingen hjälp och ska gå fram och ta den straffen och känner ändå att okej, nu har jag bestämt mig. Nu kör jag på samma håll. Pang, jag sätter den och tänker yes! Inga problem, jag går tillbaka."

Caroline Seger gör en konstpaus. Hur det egentligen hade gått till när hon bidrog till Sveriges avancemang till OS-final fick hon veta en stund senare.

"Efter matchen talade jag med vår assisterande (Lilie Persson) och säger att det var så jäkla skönt att sätta straffen igen i samma hörn. Hon tittade jättekonstigt på mig och svarade: du satte inte alls straffen i samma hörn. Sen visade hon mig videon och jag såg att jag hade har bytt hörn. Utan att veta om det, jag var så nervös att jag inte hade någon aning om att jag bytt hörn."

Vad målvakten Barbara hade kartlagt vet vi inte, men hon gick mot det hörn som Caroline Seger slog straffen. Men skottet var så fint, lågt och säkert placerat att det inte fanns en chans för målvakten att nå.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.