Allsvenskan i fotboll

Hyllningen till unge talangen: ”En ny Rasmus Elm”

Av: 

Robert Laul

Makoto Asahara

FOTBOLL

Tre debutanter i Kalmar FF:s startelva.

Plus en fjärde som byttes in i andra halvlek.

– En diamant, säger tränaren Magnus Pehrsson om 19-årige Carl Gustafssons succédebut.

Kalmar FF tog en lika oväntad som viktig 2–1 seger borta mot AIK efter mål av nye mittfältaren Alexander Jakobsen och mittbacken Fidan Aliti.

Framför allt Jakobsen imponerade över 90 minuter och han var inte det enda nyförvärv som spelade från start för första gången; det gjorde även Jesper Manns och anfallaren Geir Andre Herrem.

– En bra genomförd första halvlek. Jag var ganska osäker på hur det skulle se ut i dag med tanke på våra tre startdebutanter, säger Magnus Pehrsson.

”Inte på hela säsongen”

Tränaren var framför allt nöjd med att Kalmar kunde ta en tidig ledning i matchen genom Jakobsen.

– Ett sådant mål har vi inte gjort på hela säsongen, en individuellt skicklig prestation i ett halvdant läge, säger Pehrsson.

Jakobsen själv var naturligtvis belåten också – kanske framförallt med att få spela fotboll igen efter en vår i frysboxförvaring i Norrköping

– Det är viktigt att få visa mig för hela världen och för Kalmar. För de har gett mig möjligheten. Det var tufft i Norrköping. Det var sex månader jag nästan inte ens såg planen, säger lånet från ”Peking”.

– Jag brukar säga att jag inte lever om jag inte spelar. Och nu får jag leva igen.

”En ung Rasmus Elm”

I andra halvlek, vid ledning 2–1 , byttes 19-årige egna produkten Carl Gustafsson in på centralt mittfält. ”Calle” spelade direkt på en hög nivå.

– En diamant, säger tränare Pehrsson och utvecklar:

– ”Calle” fick en smäll på bröstet i veckan och har inte riktigt kunnat andas fullt ut och var väldigt osäker på spel idag. Annars hade han kanske startat. Men han har ett otroligt huvud. En ung Rasmus Elm, samma blick och väldigt lik, även utseendemässigt. Det var kul att det blev en bra start för honom, säger Magnus Pehrsson.

Kalmar FF har nyligen tecknat ett långtidskontrakt med den unge mittfältaren som kommer från föreningens egen akademi.

En diamant?

– Ja, det tycker jag. Han har en bit kvar rent fysiskt, men om du tittar på hans passningsspel och spelförståelse, hans vilja att spela framåt så håller han väldigt hög nivå redan, säger Magnus Pehrsson.

”Så klart smickrande”

När ”diamanten” själv får höra om tränarens liknelse så svarar han med fötterna fast på jorden.

– Det är så klart smickrande men jag har bra koll på var jag står och jag vet ungefär vilken nivå jag ligger på och vad jag ska jobba med för att få spela mer och utvecklas som spelare.

Vilken nivå ligger du på då?

– Haha, det är lite svårt att säga. Men när jag kom in i dag tycker jag att jag gjorde en okej insats.

Dagens tre poäng gör att Kalmar FF lyfter i bottenstriden, upp på elfteplats. Tacka debutanterna – och diamanten – för det.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Djupanalys 2022: Så bra är Kalmar FF

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Kalmar FF

Magnus Pehrsson