Stänger läktarna på eget initiativ

Superettan-matchen spelas utan publik efter polisens hårda krav

Reporter: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Matchen mellan Dalkurd och Syrianska i Superettan den 6 maj kommer att spelas utan publik.

Dalkurd har själva tagit beslutet då de anser att säkerhetskraven på dem som arrangör är orimliga.

– Vi har fått otroliga krav på oss från tillståndsmyndigheten som vi fysiskt och ekonomiskt inte klarar av, säger Dalkurds klubbdirektör Johan Gustafsson till Sportbladet.

Säkerhetskraven på arrangörer av fotbollsmatcher har skapat stor debatt i Fotbollssverige under våren. Nyligen slog de svenska storklubbarna Malmö FF, Djurgården och Hammarby larm i en artikel i Sportbladet om risken att det snart kan bli svårt att hitta någon som vill står som ansvarig för arrangemangen.

Nu har det skett.

”Fått otroliga krav på oss”

Superettan-klubben Dalkurd meddelar på fredagen att de väljer att stänga hemmamatchen mot Syrianska den 6 maj för publik. Anledningen är att klubben bedömer polisens säkerhetskrav som orimliga.

– Vi har fått otroliga krav på oss från tillståndsmyndigheten som vi fysiskt och ekonomiskt inte klarar av. Då har vi tyvärr valt att utesluta publiken så att vi vet att vi inte riskerar något om det eventuellt skulle hända något, Dalkurds klubbdirektör Johan Gustafsson till Sportbladet.

Skulle kosta en normal årslön

Mötet mellan lagen 2017 avbröts efter att en person kastat in ett knallskott planen. Dalkurs tilldömdes sedan segern med 3–0.

Enligt Gustafsson skulle arrangemanget kosta nu ”en normal årslön för en vanlig svensk” om alla säkerhetskrav ska mötas. Detta samtidigt som klubben har ett publiksnitt på omkring 200 personer på sina matcher och förväntade sig en publik på som mest 1000 personer till matchen mot Syrianska.

– Mängden vakter, matchvärdar och kraven på säkerheten runt arrangemanget är i proportion med en medelriskklassad match på Tele2 Arena när det är upp mot 20 000 åskådare. Vi respekterar självklart myndighetens beslut och därifrån känner vi att vi inte klarar av arrangemanget som tillståndsmyndigheten vill och då vill vi inte riskera något, säger Johan Gustafsson.

Publicerad: