Grens kritik av VM-hjälten: ”Kennet vill inte ta ansvar”

avMichael Wagner

Publicerad:

GÖTEBORG. Avskedet från IFK Göteborg har han kommit över.

Men inte sveket som Mats Gren, 55, menar att han utsattes för av klubbdirektören Max Markusson och styrelseledamoten Kennet Andersson.

– Några var inte ärliga mot mig, säger Gren.

Drygt sex månader efter att han fick sparken som omstridd sportchef för IFK Göteborg ställer Mats Gren upp på en intervju med Sportbladet och berättar om hur han uppfattade vad som hände när han tvingades bort, åren med Blåvitt och framtiden.

När Sportbladet träffar Gren hemma i hans lägenhet i centrala Göteborg pratar han om IFK Göteborg som ”vi” och gläds mycket åt de framgångar som klubben haft de senaste veckorna.

Taggen som sitter kvar sedan han fick sparken 10 oktober 2018, fyra dagar efter att IFK Göteborg spelat 2-2 hemma mot Trelleborg, handlar om sveket han upplever sig utsatt för.

”Kom inte över en natt”

– Jag tycker att jag är rak och ärlig men jag känner att några inte var ärliga mot mig. Beslutet att sparka mig kom inte över en natt. Därför tyckte jag man kunde ha tagit upp det eller sagt det tidigare. Jag har varit med tillräckligt länge. Därför är jag lite sur på några personer fortfarande.

Vilka?

– Poya stack mig inte i ryggen. Han var deppad när jag försvann för vi hade en tajt relation med högt i tak. Mats Engström (IFK Göteborgs ordförande) är inte heller den typen. Han undviker helst allt vad konflikter är. Det är hans svaghet.

– Det är Max (Markusson, klubbdirektör) och Kennet (Andersson), men jag har inte sagt det rakt ut till dem eftersom jag inte är kvar i IFK Göteborg mer.

Hur vet du att det är de som drev på hårdast att du skulle få sparken?

– Man lär sig att läsa människor och får direkt en magkänsla. Två dagar efter att jag kom hem från Hawaii skulle jag spela paddel med Richard Berkling (styrelseledamot IFK Göteborg). Kennet Andersson skulle också spela, men visste inte att jag skulle vara med, tror jag. 

– När jag kom in såg Kennet ut som om han hade sett ett spöke. Han visste inte åt vilket håll han skulle titta.

– Men så är det i den här branschen, det vet både jag och Kennet. Den enes bröd och så vidare. Jag vill absolut inte låta bitter över det här, för det är jag inte. Jag svarar bara hur allt landade hos mig och vilken magkänsla jag fick direkt, säger Gren.

Foto: Anders Deros

Tippade Kennet som sportchef

– Jag är rätt säker på att mina aningar var rätt för jag sa också till mina närmaste kompisar att jag inte trodde att det skulle dröja så länge innan Kennet var sportchef.  

Sedan i slutet av mars är Kennet Andersson tillförordnad sportchef i IFK Göteborg sedan Blåvitt ännu inte fyllt den vakanta positionen efter Mats Gren.

Kennet Andersson säger att han inte vill bli sportchef fullt ut.

– Det är klart att han måste säga så. Han vill kanske inte ta ansvaret fullt ut om det hade fortsatt att gå dåligt.

– Min känsla från början var att det inte skulle komma in en ny sportchef. Jag sa till Max Markusson att han lika gärna kunde skriva ”arbetsbrist” på mitt avskedspapper. 

– Jag ska inte säga att de inte har försökt hitta en ny sportchef. Hade Thomas Berntsen (sportchef i Sarpsborg) tackat ja så hade han fått jobbet, men jag tror inte de har jobbat ihjäl sig när han tackade nej.

Däremot känner inte den tidigare sportchefen någon ilska mot hur han fick ta emot beskedet att han hade fått sparken – per telefon – när han var på Hawaii med dottern Malin och hennes familj.

– Det vill jag verkligen att du tar med – det stör mig inte alls att IFK Göteborg meddelade mig när jag var där. Det är jag helt lugn med. De kunde inte gärna sitta och vänta i nio dagar på att jag skulle komma hem. Jag blev inte sur över att jag fick beskedet över telefonen. De var tvungna att göra så.

Fotnot: Kennet Andersson och Max Markusson har fått ta del av kritiken från Mats Gren. Båda har avböjt att kommentera.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM