Allsvenskan i fotboll

Sanas Blåvittflytt splittrar – men får spelarstöd: ”Ser inga som helst problem”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg är nära en trippelvärvning, enligt Sportbladets uppgifter, för kring 10 miljoner kronor.

Men Tobias Sanas hemflytt splittrar fansen.

– Många verkar ha svårt att släppa att Tobias reagerade på ett fullt mänskligt sätt, säger IFK Göteborgsstjärnan Sebastian Eriksson.

Enligt uppgifter hos flera mediebolag – Göteborgs-Posten, Expressen, Jönköpings-Posten, ÖP och Fotbolldirekt – är IFK Göteborg nära att landa en trippelvärvning av spelare.

Detaljer återstår innan Hosam Aiesh, 24, Östersund, Tobias Sana, 30, Århus, och Alexander Jallow, 21, Jönköpings Södra, är helt klara för spel för IFK Göteborg.

Klubbens sportchef Kennet Andersson fanns med vid Blåvitts träning vid lunchtid på Kamratgården i Göteborg men promenerade vid flera tillfällen i väg för samtal med mobiltelefonen tätt mot örat.

Kostar kring 10 miljoner kronor

Andersson är kortfattad när Sportbladet pratar med honom:

– Jag säger ingenting. Vi får se när och om något blir färdigt. Blir något klart så kommunicerar vi det. 

Enligt Sportbladets uppgifter går de tre värvningarna på kring tio miljoner kronor i övergångssummor till de säljande klubbarna där prislappen på Aiesh, cirka fem miljoner kronor, är den högsta men hemkomsten för Tobias Sana är den mest kontroversiella.

Mittfältaren spelade för IFK Göteborg 2009–2012 innan han flyttade till holländska Ajax.

2015 återvände Sana till allsvenskan men till Malmö FF.

När IFK Göteborg och MFF möttes på Gamla Ullevi 2016 fick Sana ett knallskott kastat mot sig. Mittfältaren reagerade med att kasta en hörnflagga mot publiken, matchen bröts och IFK Göteborg dömdes som förlorare, 0–3.

Mannen som kastade knallskottet mot Sana dömdes senare till två månaders fängelse för vållande till kroppsskada.

En återkomst till IFK Göteborg, nu från danska Århus, splittrar dock de blåvita supporterleden rejält där många uttrycker starka känslor kring Sanas vara eller inte vara i IFK Göteborg i sociala medier.

Dock har Tobias Sana starkt stöd från en annan blåvit supporterfavorit – mittfältaren Sebastian Eriksson.

”Mänskligt beteende”

Efter lördagens träning sa Eriksson om en hemflytt för Sana till Sportbladet:

– I stunden var det ett fullt mänskligt beteende att reagera på den provokationen på det sättet han gjorde 2016. Det verkar som många supportrar har svårt att släppa det.

– Men jag säger samma sak som jag sa då: jag är på Tobias sida. Han har varit en vän till mig i många år och är det fortfarande. 

– Jag har fått skit för att jag har ställt mig på hans sida tidigare också men det bryr jag mig inte om. Jag ställer mig bakom honom igen, säger Sebastian Eriksson och fortsätter:

– Sana fick inte komma hem till IFK Göteborg när han ville det (2015). Han var tvungen att tänka på sitt jobb och sin karriär. Den gången blev det Malmö FF, som är en stor rival till IFK Göteborg. Ibland blir det så.

– Jag ser inget som helst problem om Tobias kommer hit, tvärtom. Han har blåvitt hjärta, han är från stan och en bra spelare. Ingen blir gladare än jag om han kommer tillbaka, säger Sebastian Eriksson.

Saknar dottern

I en intervju med Sportbladet i våras efter två mål i en match för sitt AGF sa Tobias Sana om att flytta tillbaka till IFK Göteborg:

– Jag stänger inga dörrar – i fotbollen vet man aldrig vad som händer – men någon gång ska jag flytta hem, sa Tobias Sana.

Hans kontrakt med Århus sträcker sig över nästa säsong, 2020.

– Min fyraåriga dotter, som jag älskar över allt annat, bor i Göteborg och det är lite tufft att vara från henne emellanåt, sa Sana.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

GULDPLAN 2020: ”Då slåss Blåvitt garanterat om guldet nästa år”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Tobias Sana

Sebastian Eriksson

Malmö FF