Eredivisie

”Väntat 13 år på att den ska kollapsa”

Slog larm redan 2006: Dussintals personer kunde ha dött

Av: 

Patrik Brenning

Foto: GETTY IMAGES

FOTBOLL

Brandexperter slog redan 2006 larm om svagheter i konstruktionen av AZ Alkmaars fotbollsarena som i förra veckan kollapsade.

Kritik som tystades ner av stora sponsorer och inbitna supportrar, menar brandexperten Ynso Suurenbroek.

– Det är en spaghettikonstruktion och jag har väntat 13 år på att den ska kollapsa, säger Suurenbroek till AD.nl.

Den 10 augusti möttes AZ Alkmaars supportar av chockbilderna på hemmaarenan AFAS-stadions kollapsade tak. Tanken på den katastrof som skulle ha varit ett faktum om publik befunnit sig på arenan vid tillfället har lyft händelsen till högsta politiska nivå i Nederländerna.

”Var för svag från första början”

VVD:s Daniel Koerhuis menar att “dussintals personer kunde ha dött” och efterfrågar såväl en parlamentarisk debatt som ett möte med inrikesministern. Men för vissa kom händelsen inte som någon chock. Snarare tvärtom.

– Det är en spaghettikonstruktion och jag har väntat 13 år på att den ska kollapsa, säger Ynso Suurenbroek, som slog larm om brister redan i samband med arenabygget 2006, till AD.nl.

Suurenbroek är medlem i det nederländska säkerhetsministeriet och gick i samband med konstruktionen av arenan igenom byggnadslovet på uppdrag av Alkmaars brandkår. Brandkåren hade då lyft tvivel om att arenan ens skulle klara en timmes brand.

– Med den extra vikten från solpanelerna som installerades för några år sedan och vinden från en viss vinkel som satte press både uppåt och nedåt så händer det här. Men det blir bara så här om konstruktionen var för svag från första början, säger Suurenbroek.

Pekar ut ordföranden som ansvarig

Suurenbroeks rapport försvann enligt AD.nl ”ner i en skrivbordslåda” då kommunen valde att lyssna på andra experter. Experten menar själv att även klubbens mest inbitna supportrar försökte tysta honom.

Han lägger nu ansvaret för att bygget ändå genomfördes på Dirk Scheringa, då ordförande för såväl AZ Alkmaar som huvudsponsorn DSB Bank.

– När han talade lyssnade politikerna. Scheringa anlitade alla sorters entreprenörer. Underentreprenörer som gick i konkurs och dessutom tvingades köpa loger på arenan innan de ens fick uppdraget. Men vad gör du när du inte får ihop ekonomin ens med färre arbetstimmar? Då börjar du se över materialet. Tunnare, lättare, billigare och sämre kvalité. Det gick till och med rykten om stål som andra nobbat, säger Suurenbroek som menar att det skulle kostat fler miljoner euro ytterligare att göra taket tillräckligt starkt.

Dirk Scheringa slår ifrån sig anklagelserna kring arenan som kostade 40 miljoner euro när den byggdes.

– Jag förstår inte kritiken mot mig. Arenan designades av framstående arkitekter och blev godkänd av byggnadsexperter, säger Scheringa, som även tillbakavisar att stadion var ett budgetbygge, till AD.nl.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Här rasar taket på arenan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eredivisie

AZ Alkmaar