Efter snabba vändningen – Arsenal bröt mardrömssviten

Nio raka, vinstlösa, matcher såg ut att bli tio.

Då klev en tonåring, ett rekordnyförvärv och en lagkapten fram – inom loppet av mindre än tio minuter.

Arsenal är ett vinnande fotbollslag igen.

– Det var fantastiskt att se uppryckningen, säger Fredrik Ljungberg efter sin första vinst som huvudtränare.

Inför bortamötet mot West Ham fanns det ingen anledning att le för några Arsenalsupportrar.

Inte en vinst i en fotbollsmatch sedan ett Europa League-möte mot Vitoria Guimaraes 24:e oktober.

Inte en vinst i en Premier League-match sedan 6 oktober (1–0 mot Bournemouth).

Och efter en halvlek mot West Ham så såg det ut som att en nio matcher lång svit utan segrar, en svit som där och då var den sämsta på över 40 år, också skulle bli tvåsiffrig.

Fredrik Ljungberg efter sin första vinst som huvudtränare för Arsenal FC under Premier League-matchen mot West Ham United på London Stadium.
Fredrik Ljungberg efter sin första vinst som huvudtränare för Arsenal FC under Premier League-matchen mot West Ham United på London Stadium.

Snabba mål

Angelo Ogbonnas nick i minut 38 hade gett West Ham ledningen på London Stadium. Dessutom hade bortalaget fått skador på Hector Bellerin (på uppvärmningen) och Kieran Tierney (efter en knapp halvtimmes spel).

– Jag vet inte hur det är med honom, säger Ljungberg på presskonferensen efteråt.

– Det var något med axeln. Han är på väg till sjukhuset för vidare undersökning.

Men Arsenal skulle resa sig. Med besked.

I den 60:e minuten slog 18-årige brasilianaren Gabriel Martinelli till med en kvittering. Sex minuter senare skulle det ifrågasatta rekordnyförvärvet Nicolas Pepe sätta 1–2 med ett tjusigt skott. Och bara några ytterligare minuter senare så hade Pierre-Emerick Aubameyang utökat till 1–3.

Tre snabba mål. Men framförallt tre blytunga poäng för Arsenal.

Då hyllade Pierre-Emerick Aubameyang sin tränares halvtidssnack.

– Han sa åt oss att spela med ett högre tempo. Det var tufft men vi har kvaliteten i truppen och om vi tror på oss själva kan vi gå framåt och vinna matcher, säger anfallaren enligt BBC.

Nicolas Pepe från Arsenal firar med Pierre-Emerick Aubameyang efter att ha gjort sitt andra mål under Premier League-matchen mellan West Ham United och Arsenal FC på London Stadium.
Nicolas Pepe från Arsenal firar med Pierre-Emerick Aubameyang efter att ha gjort sitt andra mål under Premier League-matchen mellan West Ham United och Arsenal FC på London Stadium.
Stryktipset i helgen: Få koll på matcherna med expertens tips här | Speltips

Närmar sig Europaplatserna

Fredrik Ljungberg? Han hyllade spelartruppen efter att ha fått sin första seger som Arsenalhuvudtränare, på tredje försöket.

– Första halvlek var vi långsamma, sprang inte, rörde oss inte. Så ser det ut när man saknar självförtroende. Det var fantastiskt att se uppryckningen sen, mot slutet spelar vi riktigt bra fotboll, säger Ljungberg.

I och med segern är nu Arsenal sju poäng från den CL-givande fjärdeplatsen (som innehas av Chelsea), samt två poäng från femman Manchester United.

– Vi svävar inte iväg efter det här. Man hoppas alltid (att det här ska vara en vändpunkt) men jag försöker att vara realistisk. Det finns fortfarande mycket att jobba på, det är långt dit jag vill att vi ska nå, säger Ljungberg.

Likväl var ju segern, naturligtvis, minst sagt viktig för ett pressat Arsenal.

– Man tycker kanske att professionella fotbollsspelare borde kunna hantera pressen, men det har varit tufft för dem. Att se hur de lyfte och spelade fotboll var kul att se… men vi svävar inte iväg, säger Gunnerstränaren.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.