Football Radical: Bibliska paralleller och anatomiska vulgariteter

Publicerad:

FOTBOLL

Huliganer räddar spädbarn, fotbollens superstjärnor har förlorat sitt skimmer, en målvakt har dött.

Konstanter i tillvaron?

Tja, i brist på annat är Sveriges radikalaste fotbollspodd tillbaka med nytt avsnitt och samma gamla pretentioner.

Jorge Valdano hann förstås först med den perfekta semiotiska analysen av vilken sorts värld vi lever i, möjligen eftersom Johanna Frändén störts av en borr i örat.

Det här – både borren och Valdano – hörs i veckans avsnitt av podcasten Football Radical. Johanna sitter sig igenom karantänen på insidan av framsidan (inte en anatomisk vulgaritet, men sådana finns också med i avsnittet), medan Simon Bank insett att det egentligen inte är spelet fotboll han saknar för närvarande, utan människorna.

Johanna fortsätter på succéspåret att provocera fanatiska supportergrupper, men får sällskap av Simon. Efter Liverpool: Hammarby.

Veckans stora fråga är annars hur Anders Tegnell kopierat etablerade, lagerbäckska framgångs- och framtoningsformler för att tämja coronabesten. Ett krisande, imponerande Italien, ett Spanien som har svårt för social distansering och ett Frankrike som omfamnar grandiosa misslyckanden… jovisst går det att göra fotboll av smittbekämpning. Eller möjligen tvärtom.

Podden konstaterar hur som helst att världen är uppochner, och att det enda man egentligen kan luta sig mot när marken skakar är huliganerna. Senast bevisat av Zagrebs Bad Blue Boys, vilket får Simon att dra bibliska paralleller och Johanna att… ja, landa i anatomiska vulgariteter.
Fotbollsspelarna kan ju strängt taget inte göra något i den här krisen, en tvåfotsdribbling kan aldrig lura corona, men de har ju sin förmögenhet och sina PR-kanaler. När sportens superstars kliver in med sina donationer – och berättar om det i sociala medier – kan det vara på sin plats att komma ihåg att sjukvården i Katalonien förmodligen hade kunnat hålla igång alla sina husbehov om det inte placerats så mycket fotbollsmiljoner i skatteparadis. Ja, vi tittar på dig Lionel Messi.

Från Kroatien och förlossningar tar sig podden cirkeln runt, till Valdanos Argentina som har sorg. Målvaktens dag finns inte längre, fotbollen har förlorat en ikon som en gång förlorade sin keps. Slumpen var, ska det visa sig, exakt den här gången också.

Mer då? Roland Barthes, Montpellier, Jungfru Maria, Robert Lewandowski, Paul Breitner, Cristiano Ronaldo, Janne Andersson, Mikael Nilsson, Lev Jasjin, Amadeo Carrizo, Anders Wallensten, Taha Alexandersson, Fatih Terim, Emmanuel Macron.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.