Två procents chans att slå sig in i kvalelvan

Foto: BILDBYRÅN
Niklas Hult och Christoffer Nyman får inte stora chanser till att slå sig in i en VM-kvalelva mot Frankrike den 9 juni.
FOTBOLL

FUNCHAL. Janne Andersson ger reserverna chansen att visa upp sig i träningsmatchen mot Portugal. 

Förbundskaptenen tillkännagav inte mindre än tio byten från mötet med Vitryssland när han bekräftade startelvan redan dagen innan mötet med den regerande Europamästaren.

– Om jag vill att spelarna ska våga och ta för sig måste jag också våga det, säger Janne Andersson.

Janne Andersson har hittat stommen i sitt landslag i de spelare som ordnade 4-0-segern mot Vitryssland i lördags. Till tisdagens vänskapsmöte med Portugal tar förbundskaptenen nu chansen att även se de andra spelarna i truppen.

Andersson byter alla spelare utom en mittback trots att det är den regerande Europamästaren som står för motståndet. Det tillkännagav förbundskaptenen redan dagen innan matchen på Madeira.

– Det är jätteviktigt för oss att lära oss saker hela tiden. Det här är en träningslandskamp där vi kan lära oss mycket. Många har visat framfötterna på träning och de är värda att få spela. Man utvecklas av den här typen av matcher också och de kommer vara pigga, spelsugna och jag får chansen att se dem i en riktigt tuff match, säger Janne Andersson och lägger till:

– Om jag vill att spelarna ska våga och ta för sig måste jag också våga göra det. Det är en häftig utmaning.

”Väldigt jämnt på många positioner”

Janne Andersson tror inte heller att han riskerar att minska värdet på träningsmatcherna genom att ställa upp med ett så b-betonat lag.

– Jag tycker inte det eftersom träningsmatchen är just en träningsmatch och då är det viktigt att vi får se många av våra spelare som möjligt. För oss är det inte bara elva spelare och det är vi tydliga med mot spelarna också. Presterar man bra ska man ha chansen att komma med. Sedan tycker jag att det är väldigt jämnt på många positioner vilka som ska spela och inte spela. Det är inga stora skillnader. Jag tycker det här är ett bra läge för dem med pigga ben att få chansen att spela.

SÅ STORA/SMÅ VM-KVALCHANSER HAR RESERVERNA

Karl-Johan Johnsson

Robin Olsen har tagit över platsen som förstaval efter Andreas Isakssons landslagspension och är fortsatt given. För Johnson handlar det om att visa att han ska vara före Kristoffer Nordfeldt i kön bakom Olsen.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 5 procent.

Emil Krafth

Kommer knappast peta en frisk Mikael Lustig men Celtic-försvaren har en historisk av muskelproblem vilket kan och kommer att öppna för Krafth. En bra insats mot Portugal kan ge flera fina chanser till för ytterbacken.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 25 procent.

Filip Helander

Har visat sig vara Janne Anderssons fjärdeval efter Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson. Har en lång väg till startelvan men kan stärka sina aktier gentemot Jansson.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 5 procent.

Niklas Hult

Kom in sent i truppen efter Martin Olssons återbud. Var å andra sidan bara fjärdevalet för inte så länge sedan men flyttades upp ett hack efter att Oscar Wendt tackat för sig i ”Blågult”. 
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 2 procent.

Victor Claesson

Spås bli en given startspelare i framtiden. Går in som kantspelare, hanterar också den centrala rollen galant.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 25 procent.

Sebastian Larsson

Tillbaka i landslaget efter skada. Sverige får in rutin och en vass frisparksfot. Men frågan är om inte Sebs bästa tid i landslaget är förbi?
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 5 procent.

Jakob Johansson

Balanserade fint mot Frankrike i höstas, är defensivt stark men har också en vass passningsfot. Kan ta platsen bredvid Albin Ekdal i juni.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 50 procent.

Sam Larsson

Spännande spelare med vass individuell teknik som utmanar. Men har svårt att slå ut Emil Forsberg eller Jimmy Durmaz - ännu.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 5 procent.

Isaac Kiese Thelin 

Plockades med efter Guidettis skada. Succéinhopp senast och kan med bra insats spela sig in i nästa trupp. Men för start krävs skador på Berg, Toivonen och Guidetti.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 10 procent.

Christoffer Nyman

Djupledshotande spelare som gillas av Janne Andersson. En truppspelare som får svårt att ta en plats i VM-kvalets startelvor.
Chans slå sig in i elvan mot Frankrike: 2 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM