Skönt att premiären är 102 dagar bort

Fredriksson: Usel första halvlek – kraven kommer öka

FOTBOLL

Pia Sundhage ville att Sverige skulle spela som att det var EM-premiärmotståndet Tyskland på andra sidan planen.

Men efter förlusten mot Kanada känns det skönt att den matchen är 102 dagar bort.

Pia Sundhage går mot sitt sista mästerskap som förbundskapten och inför mötet med OS-trean Kanada pratade hon om att laget, det målsnåla Sverige, måste skapa fler målchanser.

Men eftersom Kanada också är ett motstånd som påminner om tuffa EM-motståndaren Tyskland, med sin press och fysiska spel, skulle Sverige också föreställa sig att det egentligen var premiärmotståndet Tyskland på andra sidan, berättade Sundhage för SVT.

Sveriges första halvlek gav varken eller. Det var faktiskt en ganska usel blågul insats där de två skott på mål som registrerades var en långboll och – tror vi – ett misslyckat inlägg av Jessica Samuelsson.

”Skapade ingenting”

Sverige skapade ingenting, slarvade både i förvar, anfall och oroande mycket i passningsspelet. Det blev mest att jaga boll av ett fysiskt starkt och aggressivt Kanada. När sex av de svenska spelarna inte ens är i säsong, ja då blev inte heller bolljagandet särskilt lyckosamt.

Försvarsgeneralen Nilla Fischer försvann med ont i skinkan och grinade illa och lagkaptenen Caroline Seger inledde sin analys i halvtid med: ”åh, herregud…”.

Det är 102 dagar kvar till matchen mot Tyskland den 17 juli och reprisen på OS-finalen.

Tack och lov för det.

Jag hoppas på en frisk Lotta Schelin, Fridolina Rolfö och en Blackstenius som hittar mästerskapsglöden.

Jessica Samuelsson och Jonna Andersson, Olivia Schough och resten av de allsvenska spelarna, kommer så klart få upp farten i benen. Jag tror att vi kommer att se många EM-hungriga spelare i ligan som därför ska bli hyperintressant att följa.

”Luktade i alla fall mål”

2157 åskådare tog sig till Vångavallen den här kyliga torsdagskvällen. Sverige gjorde mängder av byten i andra halvlek och ryckte upp sig.

Men publiken fick bara se ytterligare ett två skott mot mål och 0–1 på tavlan.

Pia Sundhage deppade inte efter matchen och sa att det viktigaste var skillnaden mellan första och andra halvlek och att det i alla fall luktade målchanser i slutet på matchen.

Vid de kommande landskamperna i juni kommer kraven på laget vara betydligt större än så. Samtidigt känns det som att det är först då vi kan dra några riktiga slutsatser och sia om det här laget, som tagit EM-brons och OS-silver – kan få sitt guld till slut.

ARTIKELN HANDLAR OM