Hyllade cancersjuke tränaren – chockade Elfsborg med tio man

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Degerfors värmde upp i hyllningströjor till cancersjuke tränaren.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Degerfors värmde upp i hyllningströjor till cancersjuke tränaren.

FOTBOLL

Tävlingspremiär i svenska cupen mot allsvenska fjolårstvåan Elfsborg.

Då hyllade nykomlingen Degerfors IF sin tränare Andreas Holmberg som kämpar mot en cancersjukdom.

Sedan chockade de Elfsborg – med en man mindre.

– Det var bara att sätta dit den, säger segermålskytten och nyförvärvet Sargon Abraham till C More.

I början av februari meddelades att ena hälften av Degerfors framgångsrika tränarduo Andreas Holmberg och Tobias Solberg ska genomgå en cancerbehandling.

– Det kommer att bli en tuff behandling för mig, men det rör sig om en lindrigare cancerform och prognoserna ser bra ut, berättade Andreas Holmberg själv.

När Degerfors i dag inledde tävlingssäsongen i Borås bar både spelare och tränarkollegan Solberg t-shirts som en hyllning till sin tränare: ”VI TÄNKER PÅ DIG – FUCK CANCER” löd budskapet intill en bild på Andreas Holmberg.

Nyförvärvet från start

I Degerfors (3–4–3) startade nyförvärvet från IFK Göteborg, Sargon Abraham, medan omskrivne Victor Edvardsen – anfallaren som försökte ”snacka sig” till AIK – började på bänken. Abraham var aktiv, briljerade med en rad tekniska nummer, men missade inledningsvis flera öppna skottlägen.

Elfsborg (4–3–3) ställde upp med snudd på ordinarie startelva, men Per Frick inledde på bänken och Marokhy Ndione startade på topp. Danske innermittfältaren André Römer, som ska ersätta Sivert Heltne Nilsen, saknades helt.

Till vänster i backlinjen utmärkte sig Simon Strand genom att ta ett gult kort redan efter 20 minuter.

Matchen var jämn och att det var ett allsvenskt topplag mot en nykomling märktes inte. Tvärtom hade Elfsborg problem att få grepp om Degerfors snabba kortpassningsspel. Hemmalagets anfall blev korta då de antingen spelade för svårt eller ägnade sig åt ett resultatlöst inläggsspel.

Pigge Ayaz nära göra mål

Ställningen i paus var 0–0, närmast ett ledningsmål var Degerforsyttern Ferhad Ayaz men Tim Rönning räddade skottet. Pigge Ayaz bjöd även Elfsborgskaptenen Johan Larsson på ett par åkturer.

I halvtidsintervjun var Elfsborgs Rasmus Alm besviken.

– Vi gör inte det vi ska. Vi får höja oss. Det går för långsamt, sa Rasmus Alm till C More.

Inför andra halvek tog managern Jimmy Thelin ut Ndione, in kom Frick, och de gulsvarta anfallen blev direkt lite längre och farligare. Efter en knapp timme fick gästernas mittfältare Nicklas Maripuu rött kort och alltmer talade för Elfsborg.

Kontring i hög fart

Men just då slog Degerfors till med en blixtsnabb omställning, och när Sargon Abraham fick ytterligare ett öppet läge i straffområdet sköt han 1–0 med en klinisk halvvolley.

– Jag fullföljde in i straffområdet, fick en riktigt fin boll och det var bara att sätta dit den, sa Abraham till C More efteråt.

Mot slutet pressade Elfsborg på för en kvittering, men Degerfors försvarade sig uppoffrande med tio man. Närmast var Simon Strand på tilläggstid, men målvakten Ismael Diawara räddade skottet vid stolproten.

– Vi höll nollan, jobbade stenhårt defensivt och alla hjälpte varandra. Elfsborg kom tvåa i allsvenskan i fjol men vi kom upp hit utan respekt och spelade vårt spel, sa Sargon Abraham till C More.

Samtidigt i grupp 2 vann Falkenbergs FF mot Utsiktens BK med 3–1. På söndag möts Falkenberg-Degerfors och Utsikten-Elfsborg.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Andreas Holmberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.