Fotboll

AVSLÖJAR: Kaoset som kan rita om superettan

Av: 

Robert Laul

Michael Wagner

Simon Lundevall i Halmstad.
Simon Lundevall i Halmstad.

FOTBOLL

Simon Lundevall, 32, återvände till svensk fotboll, trots att transferfönstret hade stängt.

Sportbladet har tagit del av kontraktet med grekiska Volos och detaljerna som i slutändan riskerar att kosta Halmstads BK sex poäng.

– Generellt sett gäller att om en spelare har registrerats för förening på felaktiga grunder så är registreringen ogiltig, säger Christine Stridsberg på SvFF.

Historien som nu rullas upp kring Simon Lundevall började redan i somras.

28 juli skrev den tidigare Elfsborgsmittfältaren på ett kontrakt med grekiska ligalaget Volos FC.

I en intervju med Fotbollskanalen konstateras att han landade i Grekland under söndagen, gjorde läkarundersökningen på måndagen och skrev på under tisdagen.

– När det här dök upp kände jag direkt: ”Ja, nu kör vi på det här”. Sedan gick det ganska fort och det blir en kul grej. Kul att komma utanför Sverige och spela i en bra liga. Det ska bli spännande, sa Lundevall till Fotbollskanalen.

Kontraktet uppgavs vara på ett år med ett ytterligare ett optionsår.

Sportbladet har tagit del av kontraktet med Volos som är på fem sidor på grekiska och som anger lön, sign on-fee, bonusar, bostad, bil och kontraktslängden, 1+1 år.

På Volos FC:s hemsida presenterades Simon Lundevall med en bild där han skakar hand med presidenten Achilleas Beos unge son.

Skakade hand med presidentens son

På Volos FC:s hemsida presenterades svensken samma dag, 28 juli, med en bild där Lundevall står med en matchtröja och skakar hand med presidenten Achilleas Beos unge son.

Lundevall spelar sedan flera träningsmatcher med Volos. 26 augusti startar mittfältaren i 0–2-förlusten mot Lamia och 30 augusti spelar Lundevall 56 minuter för Volos i 4-1-segern mot lokala Panachaiki.

Men 13 september skriver Volos på klubbens officiella Instagramkonto att man kommit överens med Lundevall om att bryta kontraktet. ”I samförstånd sägs kontraktet upp. Vi önskar honom lycka till i fortsättningen av karriären” skriver Volos på Instagram.

Volos officiella Instagramkonto den 13 september
Premier League-Bibeln

Aftonbladet

Premier League-Bibeln

79,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Två dagar senare kommer nyheten ut även i Sverige och Lundevall själv bekräftar också uppbrottet.

"Stämmer. Blev inte bra med Volos", skriver mittfältaren i ett sms, åter till Fotbollskanalen.

Drygt två veckor senare, 2 oktober, presenteras han i stället av Halmstads BK där han återförenas med sin tidigare tränare Magnus Haglund – detta trots att det svenska transferfönstret stängde redan 25 augusti.

Spelare som var arbetslösa och utan kontrakt vid det datumet, 25 augusti, kan nämligen värvas till svensk fotboll om de får dispens av Svenska Fotbollförbundet.

– Vi är överens om spel under resten av säsongen under förutsättning att all formalia faller på plats, sa Magnus Haglund till HBK:s hemsida 2 oktober.

Bekräftar överenskommelse – till sist…

Och Simon Lundevall fick dispens av Svenska Fotbollförbundet för övergången till Halmstad efter att det svenska transferfönstret har stängt.

Men vad hände med Lundevalls avtal med Volos, det som klubben uppgav bröts 13 september och som Lundevall själv i intervjuer bekräftade var brutet 15 september – tre veckor efter svenska transferfönstrets stängning?

Det grekiska fotbollförbundet vill inte uppge om något kontrakt funnits registrerat mellan Lundevall och Volos med hänvisning till reglerna kring GDPR.

Efter flera samtal från Sportbladet till Volos FC:s sportchef Akis Petrou återkommer han via meddelanden på WhatsApp:

– Simon hade inte kontrakt med klubben. Han kom, han deltog i förberedelserna inför ligan och han lämnade, skriver Petrou.

Varför la ni ut nyheten om att ni hade värvat Lundevall och bild (med presidentens son) på er hemsida?

– Det var en bild på Lundevall när han kom till Grekland, inget annat.

Utdrag från Lundevalls kontrakt med Volos.
Halmstad ligger tvåa i superettan, tre poäng bakom Degerfors.

Men det finns ju ett undertecknat kontrakt från 28 juli mellan Lundevall och Volos FC:s president Achilleas Beos?

– Om spelaren klarade testerna – hematologi, medicinskt, träningen – då skulle det här varit överenskommelsen. Men det grekiska förbundet har inget registrerat, Lundevall är fri, svarar Volos FC:s sportchef Akis Petrou.

Okej. Då får vi kolla med Uefa/Fifa vad det här är för slags kontrakt.

– Ni får höra med vem ni vill. Så länge han (Lundevall) signerade ett dokument när han lämnade så gäller inte den tidigare överenskommelsen, säger Akis Petrou.

Finns deal att bryta kontraktet

Men Volos FC:s sportchef vill inte uppge när ett sådant dokument undertecknades.

– Det får ni fråga Simon Lundevall om.

För att mittfältaren ska kunna få dispens från Svenska Fotbollförbundet på rätt grunder måste det påstådda upphävandet av avtalet med Volos vara undertecknat senast 25 augusti (samma dag som det svenska transferfönstret stängde).

Men både dagen efter och ytterligare några dagar senare spelade Lundevall alltså träningsmatcher för Volos... Och först tre veckor senare, 13 september, gick klubben officiellt ut med att man gått skilda vägar och Lundevall berättade i intervjuer att han hade brutit kontraktet.

Utgår från att uppgifter är korrekta

Christine Stridsberg är förbundsjurist hos Svenska Fotbollförbundet:

– För att uppfylla kraven för dispens för övergång utanför transferfönstret måste spelaren ha varit utan kontrakt senast 25 augusti, säger hon och fortsätter.

– Vi måste utgå från att spelare och klubbar ger oss korrekta uppgifter. Ett av sätten vi kan försöka kontrollera det är via Fifas TMS-system (Transfer Matching System) men det är inte där det avgörs om villkoren är uppfyllda.

Om det framkommer att en spelare haft avtal 25 augusti men ändå beviljats dispens vad händer då?

– Generellt sett gäller att om en spelare har registrerats för en förening på felaktiga grunder så är registreringen ogiltig.

– Bedöms det vara fråga om en bestraffningsbar förseelse kan det bli fråga om bland annat straffavgift, tillrättavisning eller böter. Anses förseelsen medföra att spelaren ska betraktas som obehörig kan det bli aktuellt med poängavdrag, säger Christine Stridsberg.

Sportbladet har sökt Simon Lundevall upprepade gånger via telefon och SMS men utan att få svar.

Halmstads BK möter Norrby i kväll klockan 19.00 och Simon Lundevall är med i truppen.

Simon Lundevall i Elfsborg och Djurgårdens Jonathan Ring under en match 2019.

FRÅGORNA SPORTBLADET FÖRSÖKT STÄLLA TILL SIMON LUNDEVALL:

1. När bröt du ditt kontrakt med Volos och hur gick det till?

2. Du bekräftar det för media 15 september – varför just då?

3. Vad hände i Grekland som gjorde att kontraktet bröts?

4. Du spelade match för klubben efter att svenska transferfönstret stängt 25 augusti - var du kontraktslös då? Varför spelade du i så fall match?

5. Hur länge fick du betalt av Volos?

6. Hur ser du på om du varit ”obehörig spelare” i HBK:s matcher mot Gais och Brage?

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Halmstads BK

Superettan

Magnus Haglund