Allsvenskan i fotboll

Wernbloom: ”Jag tycker inte att jag säger något dumt...”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Malmö FF-stjärnskottet Anel Ahmedhodzic tycker att Pontus Wernbloom snackar för mycket, spelar fult och att hans bästa position inte är som anfallare.

– Det var inte mycket nytt! Sånt har runnit av mig under hela min karriär, säger IFK Göteborgsprofilen inför stormötet med MFF.

Det dröjer en timme efter avslutad träning på Kamratgården under lördagen innan en jagad Pontus Wernbloom troget håller sitt löfte och kommer ut till en avtalad intervju.

– Fan, jag är är lite stressad. Jag vill hinna käka ordentligt innan vi ska åka i väg. Det tar tid med behandlingarna efter träningen.

Vad får du behandling för?

– Allting!

– Jag har mina rutiner dagen före match. Lite kallbad och liknande. Det tar en stund.

Hur sliten är du?

– Det börjar kännas bättre och bättre. Det var lite svårt i början med konstgräset. Det var tungt i kroppen i några veckor efter det. Jag behövde tid att komma in i det.

– Det viktiga är att jag har fått göra lite vanliga träningar den här veckan. 

Gäller att lura hjärnan lite grand. Det är jag bra på!

Drabbades av svår skada

När Pontus Wernbloom återvände till IFK Göteborg i augusti efter elva säsonger utomlands så var det en ringrostig före detta A-landslagsman som kom hem.

17 december 2018 drog han av hälsenan i en match i grekiska ligan med PAOK. Han hade länge stora problem med att få ordning på den skadade foten och det var först i somras, över 1,5 år efter skadetillfället, som han kom tillbaka i matchspel i ett par träningskamper med PAOK strax före hemflytten.

Hur är det med dina tidigare skador? Hur mycket känner du av dem?

– De är rätt okej, men man är ju lite av ett lapptäcke på det sättet. Det är inget att gnälla över.

Hälsenan?

– Så bra som den känns nu har jag inte känt sedan innan jag drog av den. Det är egentligen den jag varit mest rädd för. Utan att gå in på vad det har handlat om så gav ju hälsenan en del följdskador för att jag har varit rädd om hälen. 

– Men jag är 34 bast. Då måste man ha lite skavanker. Det gäller att lura hjärnan lite grand. Det är jag bra på!

Pontus Wernbloom är personligheten som genomgående kan besvara vilka besvärande frågor som helst med ett återkommande leende eller karaktäristiskt flin.

Ett brett spektrum av fotbollsfans kunde inte annat än le åt Pontus Wernblooms monolog med Henok Goitom i förra allsvenska omgången, oskyldiga uppsynen hos domaren Mohammed Al-Hakim och den efterföljande uppriktiga ursäkten till AIK-profilen.

Ahmedhodzics trippelsnyting

Men söndagens Malmö FF-motståndare Anel Ahmedhodzic, 21, noterade också i veckan inför stormötet mellan MFF och Blåvitt om Wernbloom:

– Wernbloom snackar mycket, han spelar fult. Hans bästa position är inte anfallare.

Pontus Wernbloom:

– Det med Henok i tv var kul. Sedan vad han (Ahmedhodzic) har sagt har jag ingen koll på. Jag antar att det inte var något bra om mig…hahaha.

– Jag behöver inte lägga någon energi på vad någon annan säger om mig. Jag kunde inte bry mig mindre än vad folk säger om mig.

– Det var inte mycket nytt! Sånt har runnit av mig under hela min karriär och det kommer det fortsätta att göra. 

Ahmedhodzic var även förvånad över att du har gått åt det hållet i din karriär, från defensiv mittfältare till anfallare när du blivit äldre.

– Ja, den får man ge honom! Den är märklig och det kan jag hålla med om. Behovet av anfallare hos oss har funnits på ett annat sätt än av innermittfältare när jag kom tillbaka.

Var vill du spela?

– Äh, jag är rätt flexibel. Det är rätt ballt att spela anfallare. 

– Men mot AIK var det inte roligt när jag inte hade något alls att jobba med. Då är det piss. Samtidigt finns det matcher där man får ha bollen hela tiden och då är det skitroligt. 

– Hade du frågat mig direkt efter AIK-matchen hade jag aldrig velat spela anfallare igen. Men det går över rätt snabbt. Som så mycket annat.

Kritiken mot hemvändarna

Det finns risk att det blir en del jagande för dig och IFK Göteborg borta mot Malmö FF också.

– Den risken finns alltid, men förhoppningsvis blir det bättre än mot AIK. Vi var inte så dåliga som en del har velat ha det till, men vi kom inte till några chanser. 

– Vi får ge vårt max, kräma ut allt vi har och vara beredda när chanserna kommer. Jag hoppas inte det blir två matcher i rad där vi inte skapar några målchanser. Jävlar, vad sur jag kommer vara då.

Ola (Toivonen) är alltid skön. Han är bra på att tugga.

Kritiken är hård mot vad IFK Göteborgs hemvändare – Wernbloom, Jakob Johansson, Sebastian Eriksson och Mattias Bjärsmyr – som kollektiv har presterat hos den krisande storklubben.

Vad tycker du om dina egna prestationer?

– Jag har spelat som en 9:a och då vill jag göra mål – och det har jag inte gjort tillräckligt mycket. Jag kan göra den delen bättre. Det kommer bli bra, det är jag övertygad om men vi behöver vinna matcher och jag behöver bidra till att vi gör det. Blir det så, så räcker det gott för mig.

– Mot MFF är klubbarna och lagen i helt olika lägen. Det blir en jäkligt tuff match. MFF är revanschsugna efter att ha tappat senast (mot Djurgården) och de vill skicka oss ännu längre ner i tabellen. Vi behöver göra en maxprestation.

Wernbloom ska ”kräma ur max” ur den sargade kroppen på Eleda Stadion i Malmö.

En match att lyssna på?

Vi på plats, och alla andra framför tv- och datorskärmar, kan nog även räkna med att som vanligt underhållas och/eller förskräckas av Wernblooms svada.

Skulle du klara av att vara tyst i 90 minuter?

– Nej. Sådan är jag inte som person och kommer jag aldrig att vara. Varför skulle jag vara annorlunda för att det inte är folk på läktaren och allt jag säger hörs? Jag är i min bubbla när jag spelar. 

– Det är inte så jävla farligt. Jag tycker inte jag säger något dumt.

Vem kommer du älska att tjôta med i Malmö FF?

– Ola (Toivonen) är alltid skön. Han är bra på att tugga – och det är en bra kompis. 

– Men nu spelar vi ju i positioner så att vi inte kommer mötas så mycket på planen. Tyvärr!

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ola Toivonen sågar konstgräset: ”Hemskt! Är ju helt olika sporter”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Pontus Wernbloom

Anel Ahmedhodzic

Malmö FF

AIK

Henok Goitom