Allsvenskan i fotboll

Wernbloom om Blåvitts situation: ”Extremläge”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

MALMÖ. En inte oväntad förlust mot Malmö FF.

Nu väntar ödesveckor för att undvika kval eller åka ur allsvenskan för IFK Göteborg.

– Nu är det extremläge, säger Pontus Wernbloom.

IFK Göteborg hade bestämt sig inför mötet med tabellettan Malmö FF att inte ge bort något i matchinledningen.

Då fick MFF en straff redan efter två minuters spel sedan Yahya Kalley tacklat och träffat Arnor Traustason på foten. Malmöspelaren föll lätt och på den efterföljande straffen gjorde Anders Christiansen 1–0.

– Jag tycker den är billig. Men samtidigt hade jag kunnat förhindra det om jag hade varit på plats tidigare. I sådant läge vet man att det alltid kan bli straff, säger Kalley dämpat efteråt.

Hur kände du dig?

– Det är olyckligt. Det är många tankar som snurrar i huvudet. 

Missade mot AIK också

Vänsterbacken missade dessutom markeringen på Filip Rogic när AIK gjorde ett tidigt 1–0 mot IFK Göteborg i förra omgången.

– Vi måste sluta att börja med uppförsbacke. Utan det hade matchbilden varit annorlunda, säger Kalley.

En miss av MFF-målvakten Marko Johansson gav 1–1 av Pontus Wernbloom men Malmö FF visade högre klass och gick ifrån till en komfortabel 3–1-seger till slut efter att André Calisir styrt det avslutande MFF-målet in i egen kasse.

Samtidigt besegrade Örebro Helsingborg med 3–2 och det innebär att IFK Göteborg är kvar precis ovanför kvalstrecket, två poäng före HIF.

I kommande omgångar spelar IFK Göteborg mot Örebro och sedan i måstematchen borta mot just Helsingborg.

Trycket är stort på Blåvittspelarna att klassiska IFK Göteborg inte ska åka ur allsvenskan eller behöva tvingas kvala kvar.

– Jag har alltid spelat med kniven mot strupen. Det var inte så att jag spelade utan press när jag var 19 år. Spelar man i Blåvitt så har man press på sig. Nu är det ett extremläge, säger Pontus Wernbloom.

Måste hantera pressen

– Någonstans måste vi lära oss att leva med det. Vill man bli bra så måste man kunna spela under den pressen, det är så det är att spela i IFK Göteborg.

– Då gäller det att vara så professionell som möjligt och göra sitt bästa, att vara förberedd, försöka ha kul och spela med lite mer kvalitet än vi gjorde mot Malmö FF. Det håller inte att ge bort matcherna, säger Wernbloom.

Förutom svikande formkurva, utsatt position i tabellen, skador på nyckelspelare så har laget även fått sitt första covidfall i mittbacken Mattias Bjärsmyr som insjuknat.

– Jag träffade Mattias när han tränade mitt i veckan. Jag är inte orolig över att det ska spridas vidare. Våra läkare har koll på det. Jag gör allt i min makt för att försöka undvika smittan. Jag försöker vara professionell och inte svaja runt för mycket på stan. Jag hoppas alla i laget gör likadant för mer av det är det sista vi behöver, säger Wernbloom.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Wernbloom.
Publisert:

LÄS VIDARE

Jättetavla bjöd in Blåvitt i matchen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

IFK Göteborg

Malmö FF

Pontus Wernbloom

Anders Christiansen

Fotboll