Åklagaren: Spelare i Elfsborg tog gult kort avsiktligt – fick 300 000 kronor

Åtalet i den allsvenska matchfixningshärvan kretsar kring ett gult kort.

Frågan är: tog Elfsborgsspelaren kortet avsiktligt?

Det hävdar kammaråklagare Staffan Edlund.

– Sedan har han fått ett lån på 300 000 kronor i anslutning till det, säger åklagaren.

Det gula kortet delades ut i en allsvensk match säsongen 2019. Enligt kammaråklagare Staffan Edlund drog Elfsborgsspelaren på sig varningen avsiktligt.

– Ja, och det baseras på att han väljer att ta ett gult kort. Det är en egen prestation som gör att han får det gula kortet. Och betting som varit på det gula kortet indikerar att det varit ett uppgjort spel, säger Staffan Edlund.

Misstankarna om att spelet är uppgjort kommer från spelbolag som anmält, enligt åklagaren.

– Ursprunget är att ett antal spelbolag sett märkliga spel på just det här gula kortet. Vi har analyserat vilka som spelat och sett att man öppnat ett antal konton i närtid till matchen, säger Staffan Edlund.

Bevisningen: betting på gult kort

Dessa spel utgör bevisningen, enligt åklagaren.

– Och att spelaren har tagit det gula kortet på det sätt han tog det.

Kan du bedöma att det är avsiktligt rent fotbollsmässigt?

– Man kan se att det är ett gult kort han väljer att ta på egen hand, säger Staffan Edlund.

Brottsrubriceringen mot den allsvenske spelare handlar om tagande av muta samt spelfusk. Enligt Staffan Edlund har spelaren i samband med det gula kortet tagit emot 300 000 kronor. Summan fördes över till spelarens konto två dagar efter den aktuella matchen, visar polisutredningen.

Lån på 300 000 kronor

– Det handlar om ett lån på 300 000 kronor, säger Staffan Edlund.

Förklaring till lånet ska, enligt åklagaren, varit ett behov av pengar.

– Ett lån kan vara en muta enligt mutlagstiftningen. Sedan kan man fundera på varför den här spelaren behöver ett lån när han har en väldigt hög månadsinkomst. Men det finns en förklaring till det menar jag i det material vi har sett.

Vad är den förklaringen?

– Han verkar ha problem med spel helt enkelt, säger Staffan Edlund.

Häktades i vintras

Av de övriga åtalade har den ene en bakgrund inom futsallandslaget. Han var i vintras häktad i två veckor tillsammans med ytterligare en person med bakgrund inom fotbollen.

– De har gett pengarna till den allsvenska spelaren och flera personer i deras närheten har bettat på det gula kortet, säger Staffan Edlund.

– Där handlar det om givande av muta och spelfuskbrott, säger åklagaren om brottsrubriceringen.

Något traditionellt brottsoffer finns inte, och brottet spelfusk har tidigare aldrig prövats i Sverige.

– Man har ingen målsägande i de här brotten utan det är brott som drabbar samhället i stort eller spelverksamheten, säger Staffan Edlund.

Allsvensk domare vittne

Domaren i den allsvenska matchen kommer att kallas som vittne, men när rättegången startar är inte bestämt ännu.

– Jag tycker att bevisningen är tillräcklig för att det ska bli en fällande dom, annars skulle jag inte åtalat, säger Staffan Edlund.

Den allsvenska spelaren förnekar all kännedom om påstått brott och lämnar inga kommentarer i övrigt, säger hans advokat Frank Thorstensson.

Vill du säga något mer, om det gula kortet i den aktuella matchen?

– Inga kommentarer, bortsett från att brott förnekas, säger Frank Thorstensson.

”Målvakt mutad vid sex tillfällen”

Den fjärde åtalade personen är en målvakt i en division tre-klubb som dels misstänks ha tagit emot mutor i samband med att hans lag förlorat matcher samt att han ska ha spelat på det gula kortet i den allsvenska matchen.

– Målvakten har, påstår jag, tagit emot mutor vid sex tillfällen av en person som också mutat den allsvenska spelaren, säger Staffan Edlund.

Samtliga misstänkta nekar till brott i polisförhören och när den allsvenska spelaren får frågan hur han ser på gärningsbeskrivningen svarar han:

– Ingenting, det är nytt för mig. Jag är fotbollspelare och jag har absolut inte gjort något sådant här.

Sportbladet har sökt Elfsborgs manager Jimmy Thelin och klubbdirektör Stefan Andreasson med frågor om föreningens arbetsgivaransvar, men Andreasson hänvisar till ett uttalande på Elfsborgs hemsida:

”Föreningen har tidigare fått information att en enskild händelse i samband med vår match (...). Vi tar avstånd från all form av matchfixing och välkomnar det arbete som görs för att förhindra detta. I dagsläget har vi inga ytterligare kommentarer utan nu får den rättsliga prövningen ha sin gång”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.