Malmö FF-talangen Kenan Busuladzic: ”De vill att jag ska ta för mig”

Publicerad 2024-05-28

PROTARAS. Han har gått från seniorspel som 15-åring till Malmö FF:s U19-lag.

Den defensive mittfältaren Kenan Busuladzic, 17, har tagit en något annorlunda väg än många andra supertalanger till sin allsvenska debut.

– Det är alltid en fördel att få spela seniorfotboll tidigt, säger MFF-talangen till Sportbladet.

Följ ämnen
Malmö FF

Det är verkligen inte det lättaste att kliva upp i seniorfotboll som yngre tonåring.

Framförallt inte på en duellfylld och fysisk krävande position som defensiv innermittfältare.

Det var dock precis det Kenan Busuladzic fick möjligheten att göra när han sensommaren 2022 spelade sin första match från start i Oskarshamn och Ettan.

Då var han 15 år fyllda.

– Det var tufft i början. Det var väldigt fysiskt. Det svåraste är att kunna hantera det fysiska spelet när man kommer upp som senior. Det tog ett tag, men efter några månader kom man in i det. Och sen fick jag chansen att göra startdebut. Och då hade jag kommit in i det bra tycker jag, säger mittfältaren när Sportbladet träffar honom under P17-landslagets EM-samling i Cypern.

Sedan dess hann han med en hel del fler seniormatcher i Sveriges tredje högsta liga. Innan han som 16-åring, 2023, valde att flytta till Malmö FF och deras akademi.

Från seniorettan till P19.

– Jag fick en väldigt fin känsla kring Malmö när jag besökt dem. Klubben, personerna runt, alla var välkomnande och vi kände att det var ett väldigt bra steg för min utveckling.

Var det ett svårt beslut att ta? Att kliva ”tillbaka” till akademinivå?

– Nej, jag skulle säga att det inte var jättesvårt. Malmö FF är en väldigt fin klubb. Jag ville komma till akademin för att lära mig mer. Att få mer bollrepetitioner och allt det här. Att lära mig de små detaljerna som jag kände att jag kunde få om jag flyttade till Malmö.

Kenan Busuladzic i den allsvenska matchen mot Värnamo.

”Gillar att ha mycket boll”

Väl i Malmö har det bevisligen också gått bra. Det dröjde inte länge innan den unge mittfältaren fick börja träna sporadiskt med A-laget. Och i våras kom också den allsvenska debuten, när han byttes in i slutet av en bortamatch mot IFK Värnamo.

Hur har det varit att träna och spela med A-laget?

– De är toppspelare som spelat i toppklubbar, och toppenpersoner också utanför. Jättesnälla, vänliga, trevliga. Vill hjälpa mig både på och utanför planen.

Den unge mittfältaren fortsätter:

– Det är enorm kvalitet på träningarna. Det är ju Sveriges bästa lag. Så det är en jättebra miljö där man lär sig jättemycket.

Busuladzic beskriver sig själv som en klassisk ”sexa” som gillar att försvara och fördela boll.

– Jag gillar att sätta mina medspelare i bra lägen. Jag gillar att ha mycket boll och, vad ska man säga, styra och ställa.

Är du mer en bollvinnare än en spelfördelare?

– Lite av båda. Jag gillar att gå in i dueller och vinna boll. Men är också en spelfördelare. Så en blandning.

”Att ta ett gult när man ska ta ett gult...”

Det är precis den rollen som Busuladzic haft på det svenska P17-landslagsmittfältet under EM-slutspelet.

Styrande, ställande, temposättande. Med väldigt mycket tid med bollen.

Hur funkar det i Malmö FF då? Vågar man ta för sig på det viset då? Att kliva nedåt i banan till en Pontus Jansson och säga: ”Här, ge mig bollen”?

– Haha, men det skulle jag säga. Jag får en känsla att de vill att jag gör det. De vill att jag ska ta för mig väldigt mycket. Många säger till mig på träningarna att ta för mig, gå in i duellerna och visa att jag vill vara här, säger Busuladzic.

– För man kollar mycket på mentaliteten i Malmö.

Har det hjälpt dig på så vis att du redan fått känna på seniorfotboll innan du tog steget från Oskarshamn till en storklubb?

– Hundra procent. Det är alltid en fördel att få spela seniorfotboll tidigt. Och det har jag ju fått genom division ett. Det har varit jättebra för mig. För det tar lite tid att komma in i det fysiska, men även det taktiska. Att ta ett gult när man ska ta ett gult, och alla de bitarna...

Lära sig vara cynisk, om man får kalla det det?

– Exakt. Det är mycket sånt i ettan och i seniorspel.

Kenan Busuladzic började spela seniorfotboll som 15-åring.

Tänker inte för långsiktigt

När Sportbladet träffar mittfältstalangen så har precis Sverige spelat 0–0 mot Slovakien i en smågrinig EM-premiär.

Du måste trivts ganska bra i den matchbilden?

– Det var kul att spela. Det var lite grinigt men så ska det vara. Jag fick ett gult tidigt dock, så kände att jag blev lite lidande av det i andra halvlek...

Det har gått cirka ett år sedan han, och även hans föräldrar tillsammans med honom, valde att flytta till Malmö FF för att maximera chanserna att nå så högt det går i hans fotbollskarriär.

Vad är målet för dig i år?

– Ja, det är väl att komma upp i Malmö FF:s A-trupp. Att få göra fler träningar med dem och vara med i truppen fler gånger. Att bara köra på och fortsätta utvecklas som jag gjort, både under förra året och det här året. Så ja, det är väl mitt mål.

Det märks ganska fort i målsättningsdiskussionen att Kenan Busuladzic inte enbart har en jordnära spelstil – utan också en överlag jordnära approach till saker och ting.

– Jag brukar inte tänka så mycket på långsiktigare mål faktiskt. Jag brukar ta mina kortsiktiga mål framför allt. Så klart jag ändå har en vision, men inte allt för långt fram i tiden.

Just nu ser du bara Malmö FF:s A-trupp?

Busuladzic nickar medstämmande.

Och sen väl när du är där, då kanske du ser nästa steg också?

– Ja, det kan mycket väl vara så.