Danmark utesluts inte ur VM-kvalet – Sverige får 3–0

FOTBOLL

VM-kvalmötet mellan Sverige och Danmark ställdes in efter konflikten mellan det danska fotbollsförbundet och landslaget.

Nu kommer beskedet att Sverige tilldöms segern med 3–0 – och att Danmark inte utesluts.

– Jag är förvånad över att det inte blev ett strängare straff och orolig för hur man kan utnyttja det rent taktisk i framtiden, säger den svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Foto: BILDBYRÅN

Det danska fotbollsförbundet (DBU) och det danska landslaget har under en längre tid varit i konflikt. Parterna har inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal där spelarna bland annat vill ha mer betalt.

Konflikten kulminerade med att VM-kvalmatchen mot Sverige den 20 oktober ställdes in.

– Vi är väldigt frustrerade. Jag skulle nog kunna sträcka mig så långt som att påstå att de (DBU) utsatt oss för psykisk terror, sa spelaren Pernille Harder till Ekstrabladet efter beskedet för en månad sedan.

Stöttades av svenska spelarna

De danska spelarna stöttades trots den inställda matchen av sina svenska kollegor.

”En så SORGLIG dag för damfotbollen. Förkrossad för våra danska kollegor. Vi står till 100 procent bakom er. Ni har gjort rätt och tog inte bara kampen för er, utan också för de unga tjejerna som är framtiden för dansk fotboll, unga tjejer som ser upp till er nu”, skrev exempelvis Kosovare Asllani på Instagram.

Detta var första gången i modern tid som Uefa var med om att ett landslag ställde in en kvalmatch, och det har sedan dess spekulerats om huruvida Danmark kommer undan med böter och en tillskriven förlust, eller utesluts helt ur kvalet.

Förväntat sig ett hårdare straff

I dag möttes europeiska fotbollsförbundets (Uefa) disciplinära organ CEDB (Control, Ethics and Disciplinary Body) för att diskutera Danmarks straff.

Där kom man fram till att Sverige tilldöms segern med 3–0 men att Danmark inte utesluts från kvalet, skriver Svenska Fotbollförbundet på sin hemsida.

Förbundet menar att man hade förväntat sig ett hårdare straff och har inte bestämt sig för om man ska överklaga.

– Det har spekulerats i uteslutning ur kvalet och det var det jag hade trott kanske med tanke på vad som kan hända i framtiden, säger Marika Domanski Lyfors till Sportbladet.

– För Danmark är det bra, de får fortsätta att kvala, men jag är orolig för hur man i framtiden kan utnyttja situationen rent taktiskt.

Har du läst Uefas dom?

– Nej det har jag inte gjort, men våra jurister har gjort det. Själva skälen till beslutet måste man begära ut och det kommer vi att göra. Det finns en möjlighet att överklaga, vi tar del av skälen först innan vi tar beslut på hur vi ska agera.

Det danska förbundet får böta 20 000 euro, motsvarande knappt 200 000 kronor ,och Uefa kan också komma att betala en ersättning till Sverige för den uteblivna matchen.