Var det ligahistoriens sämsta försvarsinsats?

Brenning: Lovren var fullständigt hopplös

FOTBOLL

En vädjan till Dejan Lovren.

Hoppa!

Helst av.

På lördagen beskrevs Victor Nilsson Lindelöf som Premier Leagues svagaste försvarsspelare. Det var innan Liverpools Dejan Lovren på söndagen knöt skorna och klev ut på mäktiga Wembley inför över 80 000 på läktarna när Tottenham satte nytt publikrekord i den engelska ligan.

För vad är värre än att hoppa in efter 23 minuter och orsaka det avgörande målet i din första stora match i Premier League? Jo, att inte lyckas hoppa alls och vara så usel att din tränare tröttnat på dig redan efter en halvtimme.

Foto: Shaun Botterill / Getty Images Europe

Borde hoppa av

Harry Kane kanske var offside i förspelet till sitt 1-0 redan efter fyra minuter men Dejan Lovren ändå likafullt oförsvarligt passiv när Kieran Trippiers lätta lyftning passerade över hans huvud. Han stod fel men han kunde ju i alla fall ha försökt att hoppa. Vid 2-0 blott åtta minuter senare hade kroaten i alla fall inte en enda omständighet att skylla på.

För nu stod han ju där han skulle stå och markerade Harry Kane. Trots det siktade hemmalagets målvakt Hugo Lloris rakt mot dem med sitt utkast. Kanske hade Lloris helt enkelt sett det alla andra såg vid 1-0. Eller vid Lovrens tidigare insatser i Liverpool.

För där kom bollen från vänster och där kom Lovren från höger och där försvann både Liverpools segerchans och den lilla uns av hopp fansen hade kvar om en ljus framtid med Lovren i mittförsvaret. För visst fasen glömde han att hoppa. Igen.

En fråga är när Victor Nilsson Lindelöf borde få möjlighet att hoppa in igen men ett faktum är att Dejan Lovren borde hoppa av. Det har blivit lite för många misstag nu och de har redan varit för kostsamma.

Hela PL-historiens sämsta insats?

Jag har fortfarande mina åsikter om Liverpools enligt mig ibland lite väl hyllade anfallsspel. Visst är det fartfyllt när det fungerar som bäst men ofta handlar det helt enkelt om fotbollens allra mest primitiva vapen: Att vinna bollen och snabbt dunka den i djupled. Det är enligt mig varken särskilt sevärt eller beundransvärt kreativt men jag kan inte blunda för att det är effektivt.

Mohamed Salah och (just nu skadade) Sadio Manés enorma snabbhet gör dessutom att framspelningarna inte ens behöver vara ens nära på perfekta för att de ska lyckas löpa sig till en målchans. Det kommer över en säsong ge många mål men vinstgivande blir det först om Liverpool slutar med de misstag deras spel bygger på att de ska få motståndarna att göra.

För Jürgen Klopp kommer inte kunna lösa in något av de där kontringsmålen mot segrar och poäng innan han får ordning på lagets försvarsspel. Bland det första tysken borde göra är att ge upp hoppet om Dejan Lovren.

Tottenham stod självklart för en fin insats mot Liverpool, Heung-Min Son bevisade att han i sina bästa stunder är en formidabel fotbollsspelare och Harry Kane visade återigen att han är ligans hetaste anfallsspelare men det här var trots allt en match ”Spurs” fick till skänks. För om Victor Nilsson Lindelöf på lördagen stod för säsongens svagaste försvarsinsats i Premier League är frågan om inte Dejan Lovren på söndagen trumfade det med hela PL-historiens sämsta?

Hade 28-åringen kryddat det hela med ett självmål – och gudarna ska veta att det var nära – hade jag varit säker på det.

Han var ingenting annat än fullständigt hopplös.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM