”Vad ska jag säga... det låter absurt”

Den nuvarande förbundsledningen kände inte till de påstådda trakasserierna och övergreppen.

Nu ska de gå till botten med händelserna.

– Jag blir uppriktigt lite chockad, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand.
Håkan Sjöstrand.

Efter den aktiva karriären arbetade landslagsanfallaren Gunilla Axén i nästan 17 år på Svenska Fotbollförbundet, bland annat som utvecklingschef. Hon avslutade sin anställning för två år sedan och vittnar nu om flera fall av sexuella trakasserier.

Vid jobbmiddagar ska hon ha blivit tafsad på. Hon ska ha fått anmärkningar om sin klädsel. Dessutom ska tre tidigare landslagsspelare ha skickat oönskade nakenbilder till henne och tre förtroendevalda inom förbundet, vilket ledningen ska ha informerats om.

”Helt ny info för mig”

I dag är Håkan Sjöstrand generalsekreterare och Niklas Bodell presschef. Ingen av dem var verksam i förbundet under åren då övergreppen ska ha skett. När de hör Gunilla Axéns ord reagerar de starkt.

– Jag blir både chockad, förvånad och överraskad. Det här är helt nya uppgifter för mig, men som vi naturligtvis måste titta närmare på. Vi tolererar självklart inte den här typen av uttryck eller beteenden, säger SvFF:s presschef Niklas Bodell.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand:

– Det här är helt ny info för mig och jag blir uppriktigt lite chockad av det. Vad ska jag säga... det låter absurt. Det har ju hänt för längesedan så det gäller också att vi får fram mer info, men det ursäktar inte på något sätt beteenden som detta. Jag behöver veta mer och kommer omgående agera då alla former av kränkningar är helt oacceptabla. 

Fotnot: I en tidigare version av den här texten framstod det som att det handlade om spelare som var aktiva landslagsspelare vid tillfället för kränkningarna. Så var det inte.

– Detta var före detta landslagsspelare som inte spelade 2004 utan tidigare, säger Gunilla Axén i ett förtydligande.

Händelsen ska dock ha skett vid ett event anordnat av förbundet, där ex-landslagsspelarna varit inbjudna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.