Lennartsson om Blåvitts premiär: "Ingen höjdare"

Foto: MICHAEL ERICHSEN, BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. Ett mycket blekt IFK Göteborg föll, 0–1, i säsongspremiären mot norska Sarpsborg.

Det är siffror Blåvitt ska vara nöjda över.

– Det här var ingen höjdare, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

För tredje året i följd spelade IFK Göteborg mot norska Tippeligalaget Sarpsborg på försäsongen.

De två tidigare matcherna har gett knappa Blåvittsegrar, 1–0 i fjol och 2–1 2015.

Det är sannolikt för tidigt att dra några stora slutsatser efter dagens mycket bleka insats från IFK Göteborg, men tendenserna kanske fanns där?

Sarpsborg för ett par år sedan nykomling i Tippeligan, slutade sexa i fjol, besegrade Blåvitt nu för första gången på tre försök. IFK Göteborg såg utifrån denna första match ut att stå och stampa.

Sarpsborg dominerade

De norska gästerna dominerade den första halvleken när hemmalaget hade svårt att få till något ordnat spel på konstgräset inomhus i Prioritet Serneke Arena.

IFK Göteborg inledde med bättre vilja och tempo i inledningen av andra halvlek med bland annat Tobias Hysén på planen.

Men uppryckningen var bara tillfällig.

I 52:a minuten kunde Sarpsborgs Patrick Mortensen omarkerad nicka in 1–0 för gästerna efter fint inlägg från höger från Ole Halvorsen.

Nära att öka på

Norrmännen var sedan nära 2–0 flera gånger om.

Erik Dahlin, som vaktade IFK Göteborgsmålet, gjorde en fin benparad när tidigare Gais- och Ljungskilespelaren Jonas Lindberg kom helt fri. Ibrahim Abubakar hade en nick tätt utanför, men det stannade vid bara en 1–0-seger för Sarpsborg.

Det ska IFK Göteborg vara glada för.

– Det märktes väldigt tydligt att Sarpsborg hade spelat två matcher innan. Vi har inte tränat en enda träning över stor plan, säger Lennartsson efteråt. Vi fick svar, bra och dåliga.

Vilka positiva svar fick du?

– Jag tycker att Erik Dahlin är jättebra i målet och gör allt han ska där. Emil (Salomonsson) var otroligt bra på högerbacken. David Boo Wiklanders insats jämte Bjärsmyr lovar gott.

”Svårt med speluppbyggnaden”

– Vi hade svårt att spela oss ur deras höga press. Det var det mest påtagliga i den här matchen. Spelet bakifrån och spelet genom mittfältet, som vi önskar, hade vi svårt att få till. Vi blev av med bollen väldigt ofta i speluppbyggnaden.

Har du förståelse för om fansen är besvikna efter en sådan här insats?

– Ja, det har jag. Men vi kan inte ha ett försäsongsupplägg som bygger på att vi ska vara formtoppade till första träningsmatchen i januari. Det hade inte varit smart. Vi toppar inte heller laget. Vi jobbar brett och tids nog växer laget samman när vi närmar oss seriestart, säger Jörgen Lennartsson.

Dahlberg står på onsdag

På onsdag möter IFK Göteborg åter norskt motstånd, Sandefjord, i nästa träningsmatch.

Då får 18-årige Pontus Dahlberg chansen mellan stolparna.

Målvakten Erik Dahlin sa om sin egen insats:

– Spelet med fötterna kändes ganska bra. Sedan finns det alltid saker som jag tycker att jag borde gjort bättre. Det är svårt att recensera sig själv.

Hur känner du kring konkurrenssituationen mellan dig och Pontus Dahlberg nu när Alvbåge lämnat?

– Det var samma sak i fjol, men då var vi tre. Nu är vi bara två. Jag försöker bara vara så bra jag kan varje dag, säger Dahlin.

FAKTA

En träning ger mer besked

Sportbladets Michael Wagners analys efter IFK Göteborg-Sarpsborg, 0–1, och Blåvitts årspremiär:

Utropstecknet

Efter de första 45 minuterna fick man leta med lupp efter positiva tecken för IFK Göteborg. Det var blekt på alla fronter från de nedtränade (?) Blåvittspelarna. Men visst, Abdul Razak glimrade till med ett par tempoväxlingar, sulfinter och fina passningar, men försvann också helt emellanåt ur matchen. Svårt i det fysiska spelet också. I andra halvlek tog Lawson Sabah över med liknande mönster.

Frågetecknet

Målvaktsmatchen. Erik Dahlin fick stå första matchen och det ven runt öronen på 27-åringen när Sarpsborg kom med inlägg efter inlägg under den första halvleken. Dahlin gjorde inte bort sig, men bjöd också på ett par tveksamma uppspel med fötterna. I andra räddade Dahlin Blåvitt från en större förlust. Men: behöver inte talangen Pontus Dahlberg all matchrutin han kan få?

Offensiven

Mikael Boman och Elias Omarsson fick jaga många lycka till-långbollar i första halvlek. De organiserade hemmaanfallen var extremt få när IFK-mittfältet sällan hade bollen under kontroll. Det blev ingen större skillnad när Tobias Hysén kom in i stället för Boman efter paus. Ont om mittfältare som fyllde på. De fick ägna sig åt att försvara mesta tiden.

Defensiven

Scott Jamieson hade det jobbigt på vänsterkanten, det klickade inte perfekt mellan Mattias Bjärsmyr och David Boo Wiklander. Till deras försvar ska det sägas att de hela tiden blev satta under tryck när det var Sarpsborg som dominerade spelbilden under den första halvleken. Thomas Rogne kom in med pondus i andra, men det var med honom och Benjamin Zalo på planen som Mortensen från nära håll kunde nicka in 1–0 för Sarpsborg.

Snackisen

Var det här ett träningspass elva mot elva eller träningsmatch? Jörgen Lennartsson testade flera spelare och inledde med givna startspelare på bänken. Bytte sedan fem spelare i paus. Sarpsborg körde samma elva i 60 minuter, sedan bytte de sex spelare på ett bräde… Ibland ger det mer både för såväl supportrar soom oss reportrar att åka och se en vanlig träning.

IFK Göteborg-Sarpsborg 0–1 (0–0)

Plats: Prioritet Serneke Arena, Göteborg (inomhus, konstgräs). Publik: 2011.

Målen, 0–1 (52) Patrick Mortensen.

IFK Göteborg: Erik Dahlin-Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr (46), David Boo Wiklander (46), Scott Jamieson (84)-Martin Smedberg Dalence (84), Abdul Razak (46), Sebastian Eriksson (46), Sebastian Ohlsson-Elias Omarsson (73), Mikael Boman (46).

Avbytare: Thomas Rogne (46), Benjamin Zalo (46), Mads Albaek (46), Lawson Sabah (46), Tobias Hysén (46), Prosper Kasim (73), August Erlingmark (84), Edvin Dahlqvist (84).