Joe Cole – Englands Nylander

Foto: Huvudet kallt Yrvädret Joe Cole satt inför det engelska drevet igår. Peter Wennman ser likheter med Michael Nylander: ”De har samma önskan om att vara ärlig”.
FOTBOLL

BADEN-BADEN

Märklig känsla.

Vi åkte till Svarta skogen (den kallas så) som omger Englands VM-camp och det var verkligen som om det låg en svart skugga över träningsplan och mediacenter och alltihop.

Fick lust att picka nån på axeln och säga:

– Ursäkta, ni vann faktiskt i går.

Solen bara brakade ner över berg och dalar men dysterkvistarna i Drevet har högre krav än vackert väder och 1-0 mot Paraguay i en VM-premiär.

Helst ska England vinna varje match med 6-0, David Beckham ska skruva in tre frisparkar i krysset och på eftersnacket följande dag ska Svennis kläcka ur sig:

– By the way, Nancy ringde i morse och sa att hon var gravid. Med Wayne Rooney.

Drevet måste ha ammunition till skjutvapnen och sådan var det ont om här på kur­orten i går.

Träningen var stängd och som intervjuobjekt lockade FA med Joe Cole och – Stewart Downing.

Lasse Kongo kör bussen

Vi var rätt många som övervägde om det var värt risken att sätta sig i bussen på den smala, vindlande vägen till Svarta Skogen.

Drevets chaufför råkar nämligen vara Lasse Kongo. Ni vet han i ”Torsk på Tallinn”. Han är här nu och kör drevbussen. Om ni bara såg honom skulle ni inse att liknelsen är klockren.

Lasse Kongo har varit nära att ta livet av oss vid tre tillfälllen redan när han susat ner mellan husen i den branta backen och tagit en postlåda här och en barncykel där och styrt den stora svarta bussen som om den vore gocart, mumlande ”scheisse” med ett underbett som en gös.

Jag brukar sitta bredvid Kevin McCarra från The Guardian och vi spekulerade i att detta kunde bli ”den fulländat meningslösa dagen”, en ”perfect 10” i fråga om att komma tillbaka från en presskonferens utan att ha en enda vettig notering i anteckningsboken.

Cole – värd att lyssna på

Det såg länge lovande ut, men på hemvägen kunde vi ändå konstatera att det inte var en riktig fullträff, detta var bara en nia på skalan.

– Men FA jobbar på saken, sa Henrik Larsson-beundraren Kevin på en skotska som endast en mor kan älska.

Vi hade åtminstone fått Joe Cole.

När Middlesbroughs Stewart Downing (inhoppare mot Paraguay) satt vid mikrofonen efter Cole väntade alla på att BBC:s Garth Crooks skulle ställa en av sina långa, krångliga frågor, och när den första kom sprang sju man ut och köpte kaffe. För att inte återvända.

Men Cole var som alltid värd att lyssna till.

Gillar verkligen den grabben. Det må vara en liknelse som ni finner märklig, men han påminner mycket om vår svenske hockeystjärna Michael Nylander.

Samma sätt att eftertänksamt söka efter rätt ord, samma naturliga nyfikenhet, samma vänlighet mot media, samma önskan att liksom ... vilja förklara saker, att vara ärlig.

Ungefär samma tekniska genialitet också, kan man säga. Cole och ”Nyllet” är ju såna som hittar nästan absurda lösningar på en plan, vilket antingen avgör matchen eller gör coachen vansinnig.

Little Joe talade mycket om press och förväntningar och om hur nervöst det var att spela en VM-premiär från start, han sa också (apropå mötet med Trinidad Tobago härnäst) att fotbollsvärlden förändrats och att det inte går att bara köra över ett lag längre.

– Titta på Sverige, vi såg deras match på tv och insåg hur svårt det var för dem att slå ett fysiskt starkt lag som med en man mindre försvarade sig desperat. Jag menar ... Sverige har ändå flera världsklasspelare och har nämnts som en outsider att vinna hela turneringen. Det säger en del.

Cole sa också nånting om att ”fötterna brann och munnen var torr”, apropå värmen under Paraguay-matchen.

– Hoppas vädret blir kallare, sa han.

Men Drevet börjar bli fruktansvärt trött på att höra Englands ständiga bortförklaring, ”hettan knäckte oss”, och köper det inte längre.

Ända sen Sir Alf Ramsey bytte ut Bobby Charlton mot Colin Bell (som kom in och var bäst på plan) under den stekheta kvartsfinalen i VM i Mexico 1970, har det hetat att engelsmän inte kan spela i solsken.

”Det handlar om nerver”

Svennis använde det som försvar i både Japan och Portugal, men nu har han hävdat att laget är ”superfit” och har perfekta testvärden – ändå hände samma sak i lördags.

– Det är bullshit, rent nys. Varför skulle till exempel holländare tåla värme bättre än engelsmän. Det handlar om nerver, inget annat, sa tabloidkrönikören Laptop.

Från dokusåpan om Drevet kan för övrigt meddelas att Eleganten fått sällskap av trevlig hustru och två väluppfostrade barn, samt att Skelettet haltar omkring med ett stort bandage runt vänsterbenet.

Skelettet – Drevets svar på Peter Crouch – deltog i en fotbollsmatch mellan två engelska journalistlag och i den nästan otäckt råa tillställningen kapades han brutalt.

– Tänk dig själv, här har Liverpools gamle stjärna Kenny Dalglish hatat mig i alla år för vad jag skrivit ... och så plötsligt måste jag möta honom på en fotbollsplan. Jag är glad att jag lever, sa Skelettet.