Ecuador i åttondelen vore en drömlottning

FOTBOLL

FRANKFURT

Okej, Sverige är vidare.

Vi räknar kallt med att Trinidad & Tobago inte slår Paraguay, och blickar framåt.

Vad står mellan Blågult och en kvartsfinal?

När Sverige förlorade åttondelsfinalen mot Senegal 2002 blev frustrationen extra jäklig av att veta vad som varit nästa steg.

Hade bara Blågult krånglat sig vidare hade Japan eller Turkiet väntat i kvartsfinalen två lag som de haft en väldigt bra chans att slå.

På motsatt sätt gjorde tanken på framtiden gårdagens dramatiska segermål än mer förlösande.

Vi vet vad som väntar på andra sidan gruppspelet och när vi tittar närmare så ser vi att det inte skrämmer särskilt mycket alls.

Ecuador har gjort två hyfsade matcher, visst, men startelvan består av sju spelare från den ecuadorianska ligan, två som spelar i Qatar, en från spanska andraligan och en reserv från Aston Villa.

Tydligt 4-4-2-spel

De slutade visserligen på samma poäng som Paraguay i det sydamerikanska VM-kvalet, men då hade de fördelen av sin beryktade hemmaplan på 2850 meters höjd.

"La Tri" spelar ett väldigt tydligt 4-4-2-spel, med två defensiva innermittfältare och två offensiva ytterbackar.

Mest anmärkningsvärt är att de två mittfältsspelare som förväntas slå de avgörande passningarna Luis Valencia från Huelva och Edison Méndez från Liga de Quito har sina grundpositioner på kanterna.

Nej, Ecuador vore en drömlottning. Det är ett lag som vi bara ska besegra.

Liten fördel Tyskland

Tyskland då?

Jodå, tufft men verkligen inte omöjligt.

Spelare för spelare är de två startelvorna ungefär likvärdiga.

Liten fördel för Tyskland, okej, men den tycker jag vägs upp av att Sverige är mer samspelta.

Jag var i Dortmund i förrgår och såg "Die Nationalmannschaft" möta Polen. De imponerade med sin intensitet och sin offensivlusta men lämnade samtidigt en hel del blottor.

Backlinjen Friedrich-Mertesacker-Metzelder-Lahm står ofta väldigt högt upp, och är inte tillräckligt samtrimmad för att klara av det.

När Michael Ballack går fram och lämnar Torsten Frings som ensam mittfältssköld finns det oerhört intressanta ytor bakom tyskarnas backlinje, ytor som dessutom är ganska enkla att hitta.

Sverige är som bäst när omställningarna lyckas, när de möter ett lag som satsar offensivt med många spelare och riskerar att tappa boll i fel läge.

Tyskland spelar precis på det sättet.

Tyskland vs Ecuador - så bra är de

Erik Niva