Ronaldinho, 13 - bra som sjutton

FOTBOLL

Spelade i Schweiz som barn: Jag lärde mig europeisk fotboll

WEGGIS

Flera av det brasilianska landslagets spelare är just nu i Schweiz för första gången.

Inte Ronaldinho.

Han är tillbaka i landet där han lärde sig spela europeisk fotboll.

Läs den bortglömda historien om världsstjärnans första europeiska klubb.

Foto: Scanpix
Ronaldinho älskade fotboll redan som liten. ”Han jonglerade alltid”, säger Didier Papilloud som tränade honom som 13-åring i FC Sion i Schweiz.

När FC Sions P14-lag mötte Bramois vintern 1993 hade de ett ovanligt exotiskt inslag i laget.

En liten, tanig brasiliansk 13-åring skulle vara med och spela. Han kallades för Ronaldinho, och hade en storebror som hette Roberto Assis Moreira.

Roberto var en av alla de medelmåttiga brasilianska fotbollsspelare som försökte sig på en proffskarriär i Europas mindre ligor, och nu hade han hamnat i Schweiz.

Under några månader bodde Ronaldinho hos sin storebror, och givetvis blev den fotbollstokige grabben snabbt indragen i FC Sions organisation.

"Annat än i Brasilien"

Totalt gjorde Ronaldinho ett knappt halvdussin matcher för Sion. Han minns fortfarande tiden i Schweiz som väldigt utvecklande:

- Det var där jag först lärde mig om europeisk fotboll. Jag förstod redan då att det var något annat än den som spelades i Brasilien, mer fysisk, mer organiserad.

Ronaldinho minns FC Sion - och ni kan vara alldeles övertygade om att FC Sion minns Ronaldinho.

- Han gjorde mål i varje match han spelade för oss. Vad som fascinerade mig mest var hans enorma kärlek till bollen. När de andra killarna gick från omklädningsrummet till planen så tog de bollen under armen. Ronaldinho jonglerade den alltid hela vägen. Sedan stannade han kvar efter träningarna och övade frisparkar, säger Didier Papilloud.

"Uppfann nya tricks"

Papilloud ledde P14-

laget tillsammans med sin bror Jean-Jacques.

De kunde då inte veta att de tränade grabben som skulle bli världens bäste fotbollsspelare - men de kunde ana att de snubblat över något speciellt.

- Han gjorde alltid de här grejerna som ingen väntade sig. Alla andra försökte imitera saker de sett på tv - Ronaldinho uppfann alltid nya tricks, minns Jean-Jacques Papilloud.

Benjamin Lazo bildade anfallspar tillsammans med Ronaldinho, och umgicks med honom även på fritiden:

- Ronaldinho gick ju inte i skolan, men ändå visste jag var jag kunde hitta honom så fort jag slutade för dagen. Han stod alltid och spelade fotboll mot samma vägg. Redan då pratade han nästan enbart om att bli proffs.

Lazo jobbar i ett bilgarage och spelar numera för ett amatörlag i den schweiziska trean. Ändå är han rätt nöjd med sin fotbollskarriär:

- Ja, jag kan ju i alla fall säga att jag gett världens bästa spelare ett par målpass"

FC SION

Erik Niva