Paraguay portade svensk press

FOTBOLL

”Fotograf–affären” anledningen till stängda dörrar

Baden-Baden (TT:s utsände)

Svenska reportrar stängdes ute från Paraguays öppna träning i Oberhaching på måndagskvällen.

Anledningen: att svenska medier rapporterat om ett olämpligt raggningsförsök.

– En historia i en svensk tidning har upprört spelare, sade Juan Angel Napout, vicepresident för Paraguays VM-delegation.

Bakgrunden är att en kvinnlig fotograf på Dagens Nyheter blev väckt efter klockan ett på natten i samband med Paraguays möte med Danmark i Århus i slutet av maj. En man i Paraguays VM-organisation sade att en av lagets stjärnor ville lära känna henne bättre. DN skrev senare om det olämpliga i flera artiklar.

– Det är en sorts fabrikation skrivet om saker som hände i Danmark – och det har upprört oss, förklarade vicepresident Napout på måndagskvällen för nyhetsbyrån Reuters.

– De sade att våra spelare hade jagat några flickor och de gjorde några intervjuer, men grabbarna säger att det inte är sant.

”Bara fantasier”

Enligt Internationella fotbollsförbundet, Fifa, skulle måndagskvällens träningen vara öppen för alla medier och följas av intervjutillfällen. Men så var det inte när svenska reportrar kom till Paraguays träningsanläggning i Oberhaching, strax sydost om München.

– Spelarna vill inte ha några svenska reportrar här på plats, sade vicepresident Napout.

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet, är förvånad över uppgifterna från Oberhaching:

– Jag har aldrig hört talas om att bara reportrar från en tidning eller ett land har stängts ute från en träning. Däremot är det ju inte ovanligt att man stänger träningarna helt för pressen, det gör vi ju själv i Sverige, säger Lagrell till TT.

Överspelat för Fifa

Lagrell tycker att svenska medier ska föra ärendet vidare till Fifa för att utröna om Paraguays förfarande är förenligt med Fifas regelverk. Själva incidenten i Danmark anser Lagrell, som även brukar handlägga Fifas bestraffningsärenden, är helt överspelad för Fifas del:

– Jag undrar om dåligt omdöme över huvud taget är bestraffningsbart?

Fotbollsbasen anser också att incidenten fått alltför stor uppmärksamhet i svenska medier:

– Nu använder Paraguay det här för att spelarna ska få tändvätska inför matchen mot Sverige. Det är bara att hoppas att alla förstår att det här är idrott och inget riktigt krig, avslutar Lagrell.

TT