Fotbollens miljonklipp

FOTBOLL

Nykomlingarna ökar publikintäkterna med 30 miljoner kronor

1 av 2 | Foto: Lars-Åke Lagrell, nöjd förbundsordförande - och Östersupporter.

AIK, Öster - och Gais.

Tre publiklag som får alla att jubla, från kassörer till spelare.

Allsvenska nykomlingarna 2006 tillför publikintäkter på över 30 miljoner kronor.

- Det kommer bli många sköna matcher, säger Djurgårdens Tobias Hysén.

Publikmässigt sett kammade nästa års allsvenska i fotboll jackpot i går kväll när Gais kompletterade AIK och Öster som nya lag i högsta serien 2006.

- Det blir ett lyft publikt och medialt. Det blir många derbyn som drar mycket folk till arenorna, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

- Nackdelen är att hela Sveriges högsta serie blir koncentrerad till storstadsregionerna. Å andra sidan är det där de stora medierna i landet finns, säger Lagrell.

Ledare på klubbnivå är än mer positiva.

- Det är ovärderligt för allsvenskan att få upp de här lagen. Det är en vinnsituation för alla, definitivt för oss, säger Elfsborgs klubbdirektör Thomas Nyberg.

Slipper Sundsvall

Boråslaget slipper bortaresan till Sundsvall, slipper Landskrona som de förlorade båda matcherna mot i år och får istället möta publikdragande AIK och närliggande Gais och Öster.

Men Elfsborg är inte ensamma om att tjäna på nykomlingstrion i allsvenskan nästa år. Sportbladets granskning visar att publiken totalt sett med stor sannolikhet ökar med mer än 250000 personer.

AIK framför allt men även Gais och Öster drog under sina senaste allsvenska sejourer mer i publik än alla tre lagen som nu lämnar - Assyriska, Landskrona och Sundsvall.

Intresset ökar

De tre publiklagen lockar kring 10000 åskådare extra per omgång nästa år.

Det innebär över 30 miljoner kronor extra i allsvenska publikintäkter baserat på ett överskott på 115-120 kronor per såld biljett.

- Allsvenskan behöver de extra inkomsterna. Intresset ökar och tv-pengarna blir större, säger Thomas Nyberg.

I de pågående förhandlingarna och budgivningen kring tv-rättigheterna kommer de tre klassiska lagens uppflyttning dessutom lämpligt.

Spelarna vinnare

- Det är ju definitivt ingen nackdel, säger Lars-Åke Lagrell. Även om det bara är marginellt så kan sådana saker få viss betydelse i slutförhandlingarna.

Stora vinnare är också spelarna.

- Det kommer bli ett rejält uppsving för fotbollen i Stockholm och Göteborg, säger svenske mästaren Tobias Hysén. Det blir sköna derbyn och matcher mellan klassiska lag.

Så blir allsvenskan 2006 – här är lagens plus och minus

ARTIKELN HANDLAR OM