600 fans fick fira i ett tåg på Hallandsåsen

FOTBOLL

Fastnade på vägen hem

GÖTEBORG

Återtåget till allsvenskan tog fem år.

Tåget med 600 Gaisfans fastnade på vägen hem till Göteborg.

– Vi missar firandet, men det kan man stå ut, säger Janne Palmén i Gårdakvarnen.

Foto: De festande på Dubliners fick vänta in fansen som tog tåget från Landskrona. Det specialchartrade tåget fastnade nämligen på sträckan.

Över 2 000 grönsvarta supportrar hade tagit sig till Landskrona för att stötta sitt lag i går.

Efter 0–0-bragden mot Landskrona Bois ville supportrarna hem så fort som möjligt till Göteborg för att fira sina hjältar.

Men för 600 Gaisfans i ett specialchartrat tåg blev resan nästan lika krånglig som klubbens väg tillbaks till allsvenskan.

Efter att ha åkt ur allsvenskan 2000 spelade Gais både i division två och superettan innan klivet tillbaks till högsta serien i går kväll.

Festen fortsatte

För fansen blev det totalstopp kring Hallandsåsen.

– Ett godståg har fått problem med sitt lok och blockerar vägen. Nu ska vårt lok flytta på godståget innan vi kan åka vidare, säger Janne Palmén i supporterklubben Gårdakvarnen.

Uppgifterna nådde även Gais ledning som sent i natt firade på Dubliners i Göteborg.

Och för att förstå supportrarnas betydelse i klubben – i sitt tal till spelare, styrelse och sponsorer vädjade tränaren Roland Nilsson:

– Fansen har fått stopp på sitt tåg hem till Göteborg och är försenade. Därför ber jag er alla att stanna kvar här så länge som möjligt så att när de kommer sent i natt ändå kan få komma hit och vara med i festen. De är de värda, sa Nilsson.

I stunder när Gais har varit riktigt illa ute har nämligen alltid supportrarna funnits där, på ett mer eller mindre fanatiskt sätt.

Trogna fans

Genom insamlingar, bland annat med hinkar som gått runt på läktarna, var fansen med och finansierade köpen av spelarna Mathias Gravem och Patrik Elmander.

– Många allsvenska lag har stora supportergrupper som stöttar dem, som AIK och IFK Göteborg. Men jag tror att Hammarby och vi är unika med de mest trogna fansen, säger Gais ordförande Christer Wallin.

8?000 i snitt

– Om klubben skulle behöva kommer vi alltid att hjälpa till ekonomiskt som vi gjort förr. Men jag tror inte det behövs längre. Den nya ledningen med Christer Wallin (ordförande) och Roland Nilsson har blivit mycket mer professionell. Vi ska hjälpa laget från läktarna istället, säger Janne Palmén.

– Alla vet att det är nästa år som gäller. Nu ska klubben etablera sig i allsvenskan. Jag tror att kärnan på 3 000–4 000 supportrar växer. Ett snitt på 8 000 åskådare på matcherna är realistiskt, säger Palmén.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM