Milosevic: ”Som en boxare som går upp i ringen”

avFredrik Jönsson

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
REDO FÖR FAJT. Alexander Milosevic har respekt för premiär­motståndaren Dalkurd.

Det är hans första allsvenska match på tre år.

Jakten på SM-guldet inleds som vanligt med en bussmottagning.

– Man känner sig som en boxare som går upp i ringen, när de går där med sin crew. Det finns inga ursäkter, det är bara att gå in och köra, säger Alexander Milosevic.

I slutet av februari skrev Alexander Milosevic på för AIK. Mittbacken skrev på för ett år med klubben.

På måndag gör han sin första allsvenska match sen 1 november 2014.

– Jag har försökt följa alla matcher jag har kunnat när jag har varit utomlands. När man ser uppbyggnaden inför matcher, när man ser supportrarna och när man ser tifon så känner man att man saknar svensk fotboll. När man går ut till matcher är det som att gå ut i krig, säger Milosevic.

Sen han spelade allsvensk fotboll senast har han tillhört Rizespor, Besiktas, Darmstadt och Hannover 96.

– Jag skulle inte säga att jag behöver matchtempo, men jag behöver matcher. Tempo har jag, det är mer matcher, att komma in i såna situationer. Formen känns bra. Det är inget jag är orolig över, jag har tränat i flera månader och hållit igång. Det finns inga bortförklaringar om att jag inte skulle vara i form.

”Har blivit mer erfaren”

Tiden i Tyskland var bra. Han var nära EM 2016, men en skada pajade allt. Tiden i Turkiet var sämre.

– I Hannover gick det bra. Mycket i fotboll handlar om tajming, ha tur och otur. Det känns bra nu, riktigt bra. Jag känner mig i samma form under tiden i Hannover. Jag har blivit äldre, mer erfaren.

Nils-Eric Johansson tvingades sluta, Jesper Nyholm är långtidsskadad. Utan dem har det blivit fem mål på två matcher.

– Jag vill först säga: ”Nisse”, alla vet vilken kapten och vilken fotbollsspelare det är. Jesper är en jätteduktig fotbollsspelare.

– När det blir så här vill folk runt omkring hitta ursäkter. Man ska inte springa runt och hitta ursäkter. Så är det i fotboll, det kan klicka till och så ändras något. Det vi har nu, det är det vi har nu. Det är det vi ska förhålla oss till och det är bara vi som kan göra det bättre, att gå runt och hitta ursäkter finns inte för mig.

”Finns inga ursäkter”

Hur är det att spela trebackslinje?

– Okej, det är trebackslinje. Men jag spelar med ”Pertan”, som jag har spelat 60 matcher med innan. Det är journalister och andra som försöker hitta saker, det är bara skitsnack.

– Det finns inga ursäkter, det är bara att gå in och göra det man ska, göra sitt jobb. Det är småsaker bara. Det är inte mål som kommer till för att motståndarna går igenom vårt spelsätt, det är småsaker. Det är lätt att börja leta efter grejer. Vår defensiv är grym, jävligt bra.

Klockan 15.00 på måndag är det avspark mellan AIK och Dalkurd. Som vanligt är det bussmottagningen inför premiären. Runt 13.15 kommer laget dit i spelarbussen.

– Bussmottagning är alltid grymt. Man känner sig som en boxare som går upp i ringen, när de går där med sin crew. När vi kommer där med bussen till arenan är vi tillsammans som en flock. Man får ta med sig lite filmscener i tankesättet, det ska bli riktigt roligt . Sen hoppas jag att folk är på plats en halvtimme innan och hyllar vår kapten (Nils-Eric Johansson).

Hyllar truppen

Är du nöjd med truppen?

– Vi har en bred trupp, sen gäller det att nå sin nivå. Rikard (Norling) kan inte hoppa in på planen och dra i oss som marionettdockor, det är vi som måste göra det när det är match. Rikard har gett oss verktygen till att göra det på matchen, sen är det upp till oss spelare att visa det.

– Det är många spännande spelare som har kommit in. Bredden på själva laget är grym, de är jättebra fotbollsspelare allihop. Det är en kvalité som jag inte har sett förut. Vi har haft bra lag förut, men det har mest varit bra elvor.

Nabil Bahoui och Stefan Silva är två spelare som har återvänt till AIK. Du känner dem väl - anser du att de är bättre i dag?

– Jag tycker alla har höjt sig. ”Nabbe” har jag spelat med förut och alla vet vad ”Nabbe” kan som spelare, det är en grymt duktig spelare. Silva är en riktigt äcklig fotbollsspelare, haha. Det är en hal jävel. Det är mina vänner sen tidigare, jag tycker att de har utvecklats. Men det är inte bara de, det är många andra också.

Hur blir det att möta Dalkurd?

– Jag har respekt för Dalkurd, deras klubb, en riktigt bra klubb. I takt med att de har gått upp i divisionerna har de gått framåt i spelarmaterial och allt runtomkring. Jag har full respekt för hur de har byggt upp sin klubb och att de nu är uppe på den största scenen i svensk fotboll. Det är bara att applådera. Men nu kommer de till Friends, som är vår hemmaplan. Vi ska inte visa någon respekt när vi väl är på planen.

* AIK-Dalkurd, C More Fotboll 15.00

ARTIKELN HANDLAR OM