Johanna Frändén

Båda vill krossa den andres dröm

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frändén: Men de vill göra det med respekt

MADRID. Zlatan Ibrahimovic är i Spanien för att göra upp med sitt förflutna.

José Mourinho för att få en fingervisning om framtiden.

Båda två är i Madrid för att bevisa att sommarens klubbyte var det enda riktiga.

Båda två för att slå hål på den andres dröm, men att göra det med respekt.

Man behöver inte kämpa länge för att hitta anekdoterna och matcherna i matchen när Milan trampar ut på Bernabéustadions nylagda gräsmatta i kväll.

Clarence Seedorf är tillbaka på besök hos en av de tre klubbar han vunnit Champions League med. Robinho är tillbaka i en av flera oroshärdar han lämnat i öppet krig.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landet som aldrig lärde sig älska honom och trodde han något annat kom hans gamle mister Mourinho till undsättning i går.

– Spanien fick aldrig lära känna Ibra, men jag vet vem han är. Den typen av spelare har alltid en plats i mitt hjärta, myste Mou på träningsanläggningen Valdebebas.

Kanske hade han plockat upp tidningarna på morgonen och läst att Zlatan Ibrahimovic hjärtar honom tillbaka.

Smockan hängde i luften

Zlatan Ibrahimovic och José Mourinho kommer till match med näst intill identiska förutsättningar. De har båda lämnat en mästarklubb för nya äventyr. De har båda klätt i sig uppgiften att lyfta en slumrande storklubb mot nygamla höjder. De har båda faktiskt lite mer att förlora än vinna.

De har båda dessutom bedrivit små krig på varsin front mot motståndare, kolleger och förståsigpåare under ­hösten.

Kanske är det därför de respekterar varandra så mycket.

Det är frestande att missta relationen mellan Zlatan Ibrahimovic och José Mourinho för en kärlekshistoria. Alla som pratar med folk runt både Inter och Real Madrid har hört snacket om hur José Mourinho betraktade Ibrahimovics sorti från Italien som en liten lättnad, att smockan ibland hängde i luften och att ett år till under samma tak hade blivit ett för mycket för Serie A:s två absolut största stjärnor.

Men när Zlatan beskriver sin nye tränare Massimo Allegri som en ”ragazzo tranquillo”, en lugn snubbe, och i nästa andetag Mourinho som ”un grande” finns det inga tvivel om att Ibra och Mourinho har den största respekt för varandra som yrkesmän och en alldeles särskild plats i varandras framgångssagor.

Årets första riktiga examensprov

Allegri gav intrycket av att vara allt annat än lugn i går och när han för tredje gången konfronterades med José Mourinhos uttalande om att han själv vunnit två Chamions League-titlar, medan Milans nye tränare bara coachat två Champions League-matcher under hela sin karriär flög Allegri fram mot mikrofonen och väste:

– Han har ju rätt!

Därefter baddade han sin panna med en skrynklig pappersservett för kanske sjunde gången på en minut.

Milan och Real Madrid har känt sig för, smakat av, gjort om och gjort rätt under säsongsinledningen i år. Det är två nya lag som pö om pö hittat balans och en vinnande väg på varsitt håll under hösten, båda med varsin ny huvud­figur att lära känna och fasa in i klubben.

Nu ställs de inför årets första riktiga examensprov – mot varandra.

Pato tvåmålsskytt i fjol

Milan gör det med minnet om Bernabéu-bomben i Champions League förra året då en elektrisk Pato gjorde två mål och slog in en första kil i spanjorernas hopp om europatriumf.

Så mycket mer har morgondagens tvåtusen tillresta milanisti att hålla sig fast i. På de italienska fotbollssajterna tror en majoritet av läsarna att Real Madrid blir en alltför tuff uppgift att tugga i sig.

I Madrid tvivlar ingen på att José Mourinho ska ge klubben årets första riktiga skalp i kväll.

Mourinho själv säger att bara en person kan kasta om ordningen i leden:

– Ibra är spelaren som gör hela skillnaden. Jag hoppas att det ska gå bra för honom.

Fotnot: Real Madrid–Milan spelas i kväll 20.45. Matchen visas på Viasat Fotboll.

De 3 senaste Zlatan–klippen

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.