”Zlatan kaxade upp sig, men jag visade mitt kycklingbröst och så var det inte mer med det”

FOTBOLL

Åldermannen Bagarn om de 21 åren sen allsvenska debuten

SÖLVESBORG. Agon Mehmeti och Ivo Pekalski var inte ens födda när Patrik Rosengren, 38, gjorde A-lagsdebut för Mjällby.

Pontus Jansson, Guillermo Molins och Jimmy Durmaz kunde ännu inte gå.

I dag möts de.

– Det är inget jag bryr mig om att jag är äldst i allsvenskan, säger Bagarn.

Patrik Rosengren har precis avslutat ytterligare ett träningspass på Strandvallen.

För vilken gång i ordningen vet han inte. Bara att det har blivit väldigt många.

Och att det kan bli betydligt fler.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt med fotboll. Jag hade egentligen bestämt mig för att detta skulle bli sista året, men jag ska ta mig en funderare om det är så att Mjällby vill ha mig kvar.

Egentligen hade han tänkt sluta efter att förra säsongen fullföljt uppdraget att ta upp Mjällby i allsvenskan, men ändrade sig.

”Gått förvånansvärt bra”

Nu kan han alltså ändra sig igen.

– Det har gått förvånansvärt bra de här två åren och det är ju en anledning till att jag vill fortsätta. Men Mjällby kanske vill satsa på yngre spelare.

Det sista är nog mer ett uttryck för Bagarns ödmjukhet än en rädsla för att bli ratad. Patrik Rosengren är inte bara allsvenskans äldsta spelare utan också en av de bästa.

Efter tolv spelade omgångar ligger Mjällby på femte plats. En av de viktigaste förklaringarna är Bagarns storspel. Inte minst samarbetet med chilenaren Juan Robledo har gjort det svårt för motståndarna.

I de sju matcher som Bagarn utgjort mittbackslås med Juan Robledo har laget endast släppt in ett mål, Erik Sundins 1–0 i förlusten mot Helsingborg.

– Vi litade för mycket på varandra så han fick lite för stort utrymme. Det var inte så bra.

Patrik Rosengrens gjorde a-lagsdebut i Mjällby 1989. Året efter gjorde Peter Antoine Bagarn till ordinarie mittback, en position han hade i tolv säsonger.

Men något spel högre upp än söderettan och superettan blev det inte med Mjällby då.

Patrik Rosengren hade fyllt 30 år när han skrev på för allsvenska nykomlingen Kalmar FF.

– Jag hade några förfrågningar innan, men jag ville ta steget upp med Mjällby, det var därför jag stannade kvar så länge. Men när vi förlorat tre kval i rad då kände jag att nu får det nog hända något om jag ska få spela i den högsta serien.

Ångrar du inte att du tog steget så sent?

– Nej, det är inget jag ångrar. Jag hade inte fått några erbjudanden innan jag var 27-28. När jag var yngre var jag rätt så medioker. Samtidigt hade jag rätt attityd, jag kämpade väl vidare och till slut fick jag min belöning och kunde bevisa att jag kunde tillföra laget något. Det är min inställning till idrotten som gör att jag är där jag är i dag.

Den 25 juli fyllar Patrik Rosengren 39 år.

Hur är det att utmärka sig genom att vara äldst i allsvenskan?

– Det är ju fakta så det är inte så mycket att säga om. Men man är inte äldre än vad man gör sig. Jag kan väl leva med den titeln, jag har inga problem med det. Det är inget man kan påverka.

Han säger att han märker att han med åren tappar i snabbhet och att han anpassar träningen för att kompensera åldrandet.

– Det är klart att jag tappat, men jag tycker inte det märks så mycket på matcherna. Det känns ändå som att man hänger med rätt så bra, det känns inte som att jag kommer efter särskilt mycket. Det är naturens gång att man blir lite långsammare.

Och det finns fler knep än snabbhet att ta till. Patrik Rosengren minns när han ställdes mot Zlatan Ibrahimovic på plan.

– Jag mötte honom på Strandvallen och på Malmö Stadion. Han kaxade upp sig vid hörnflaggan minns jag, men då visade jag upp mitt kycklingbröst och så var det inget mer med det.

Kandiderar för Socialdemokraterna

För ett antal år sedan var Patrik Rosengren bara några minuter från att själv bli Malmös spelare.

– Det var så gott som klart. Sportchefen i Kalmar (Torbjörn Bogefors) sa att ”nu är det klart”. Jag var inställd på det. Några minuter innan fönstret stängde så fick Hasse Borg en snilleblixt och köpte Raoul Kouakou i stället. Det var väl en flopp kan man säga.

Trots att Patrik Rosengren för tillfället tänker sig en fortsättning som fotbollsspelare planerar han för livet efter. Snart är han färdigutbildad idrottslärare och efter valet tar han plats i Sölvesborgs kommunfullmäktige.

Bagarn kandiderar för Socialdemokraterna i höstens val.

– Inom fotbollen är man gammal när man är 39 men inom politiken är man ung. Det känns bra.

ARTIKELN HANDLAR OM