Här är alla pristagare i Fotbollsgalan 2010

Av: Michael Wagner, Petra Thorén, Therese Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets Fotbollsgala är avklarad.

Här hittar du alla pristagare.

Guldbollen:

Zlatan Ibrahimovic, Milan.

Motivering: ”Zlatan Ibrahimovic får Guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblagen Barcelona och Milan. Genom sin vilja att alltid utvecklas och sitt driv att alltid vinna har han blivit mästare i tre länder och en mästerlig glädjespridare och ledargestalt i svensk fotboll. Guldbollen går till en spelare som är en strålande ambassadör för Sverige i världen, och för världen i Sverige. En glädjespridare hela vägen från Malmö till Milano.”

Diamantbollen:

Therese Sjögran, Ldb FC Malmö.

Motivering: ”Diamantbollen 2010 går till en stor kreatör som med sina insatser varit i högsta grad avgörande för ett efterlängtat SM-guld.”

Årets mål:

Linus Hallenius, Hammarby.

– Målet känns häftigare efteråt, när man är på plan agerar man instinktivt. Det är ett ovanligt mål, spektakulärt att bollen är i luften hela tiden och att det är en volleyträff med fel fot som går in i bortre krysset, säger Hallenius.

Årets anfallare:

Herrar: Zlatan Ibrahimovic, Milan

– Jag vill tacka alla från tränare till spelare, säger Ibrahimovic i TV4.

Motivering: ”Viktig del i Barcelonas ligaguld, sensationell start i AC Milan. Men framförallt en återkomst som lagkapten i landslaget som ger betyget: världsklass!”

Damer: Manon Melis, Ldb FC Malmö

– Jag trodde att jag hade chans att vinna priset som årets forward, men inte priset som allsvenskans spelare. Det var extra kul när det var tillsammans med Zlatan. Han sa grattis, säger Melis.

Motivering: "25 mål, varav ett på straff. Oerthört giftig i boxen – en målskytt av den klassen avgör var guldet hamnar!"

Årets mittfältare:

Herrar: Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar

– Det var kul att få priset. De jag konkurrerade med är fantastiska fotbollsspelare så det här hade jag inte förväntat mig. Det har gått bra för mig både i landslaget och klubblaget. Jag har vuxit som fotbollsspelare på alla plan, säger Wernbloom.

Motivering: "En kämpe av bästa klass, som får bära en del av Alkmaar. Sensationell debut säsong i A-landslaget i en central och viktig roll!"

Damer: Caroline Seger, Philadelphia Independence

– Jag tycker rent att rent fotbollsmässigt så kanske det finns andra, som Therese Sjögran, varit en mer utstickande faktor. Men samtidigt har jag spelat i en av världens bästa ligor och varit med och spelat en final. Någonstans har jag gjort bra ifrån mig och får ta åt mig detta, säger Seger.

Motivering: "Landslagets evighetsmotor, rankad bland de tio bästa i USA-ligan och i världen av FIFA. Lojal och hårt arbetande lagspelare."

Årets allsvenska spelare:

Herrar: Alexander Gerndt, Helsingborg

Motivering: "93 skott totalt varav 55 på mål och 20 i mål - plus ett i stolpen. Gerndts vänsterfot har varit grym i år i två klubbar– och han kan fortfarande utvecklas!"

Damer: Manon Melis, Ldb FC Malmö

– Det är jätteoväntat, jag är lite chockad. Min säsong har varit underbar. Jag har gjort många mål och vi har vunnit SM-guld. Nu ska jag fira med hela laget, säger Melis.

Motivering: "89 skott varav 60 på mål, 25 i mål – mest i allt. Melis dominans är en nyckeln till att Malmö äntligen vann guld!"

Årets back:

Herrar: Olof Mellberg, Olympiakos

Motivering: "En makalös vinnare! Olof ser ut att ha mycket utveckling kvar i kroppen. Lagkapten i Olympiakos, en klippa i landslaget."

Damer: Charlotte Rohlin, Linköpings FC

– Det betyder jättemycket att få det här priset. Det är första gången jag får ett sådant här pris så det betyder mycket. Jag är jättestolt, säger Rohlin.

Motivering: "Linköpings defensiva klippa – dessutom trea i interna skytteligan med fem mål. Nickade dessutom Sverige till VM i Tyskland!"

Årets målvakt

Herrar: Johan Wiland, FC Köpenhamn

– Det är jätteroligt att få priset. Det visar att jag gjort något bra. Jag har upplevt många höjdpunkter under året. Att vi vann danska ligan, och både att vi tog oss till Champions League och matcherna där. Självklart hade det varit kul att få göra några matcher i följd i landslaget också, säger Wiland.

Motivering: "En stark orsak till att FC Köpenhamn vunnit ligan, och lyckats väl i Champions League. Reaktionssnabb, säker och rutinerad, nu given i landslagstruppen."

Damer: Sofia Lundgren, Linköpings FC

– Det är ett erkännande och en bekräftelse utåt på att man gjort något bra. Men det viktigaste är att jag hör att lagkamrater, ledare och fans är nöjd. Jag är jättenöjd med mig själv, vi har släppt in minst mål i år, säger Lundgren.

Motivering: "Reaktionssnabb, spelteknisk och modig målvakt som spelat bra säsongen igenom. Elva nollor och högst räddningsprocent.”

Årets nykomling:

Ivo Pekalski, Malmö FF

– Jag har haft en lyckad utveckling. Jag har fått förtroende från tränaren och spelat i ett fantastiskt lag, som vann SM-guld. Jag trodde på mig själv när jag flyttade till MFF och jag har jobbat hårt. Det här är ett kvitto på att jag jobbat på rätt sätt, säger Pekalski.

Motivering: "Debuterade med inhopp i MFF i Allsvenskan i mars. Sedan blev det totalt 24 matcher, varav 20 från start och ett mål. Har balanserat mittfältet så klokt att man tror han gjort tio allsvenska säsonger!"

Årets genombrott:

Antonia Göransson, Kristianstad/HSV

– Priset betyder jättemycket för mig. Det är det största jag varit med om. Det är ett bevis på att jag har utvecklats och att allt flyter på i Tyskland, säger Göransson.

Motivering: "16 matcher, 14 från start, och tre mål i Allsvenskan. Riktigt bra i U20-VM och i landslagsdebuten – ett klassiskt genombrott!"

Årets tränare

Herrar: Roland Nilsson, Malmö FF

– Jag är jäkligt stolt. Det visar att vi gjort något bra tillsammans. Ledarstaben har varit fantastisk och ett extra tack vill jag skicka till Roland Gustavsson, säger Nilsson.

Motivering: "Med Malmös resurser får tränaren krav på sig. 'Rolle' har dock valt den tuffa vägen mot toppen: satsat på egna talanger, ett eget spel – och med glädjen tillbaka blev det guld!"

Damer: Martin Sjögren, Ldb FC Malmö

– Roligt att bli uppskattad, men det finns många ledare bakom den här. Den är lite svår att dela bara, synd det, säger Sjögren.

Motivering: "Malmölaget har varit favoriter i flera år utan att leva upp till trycket. Martin lossnade på lite fastlåsta skruvar…sen var guldet 'himma'."

Årets domare:

Herrar: Markus Strömbergsson, Gävle

Motivering: "Med en härlig kommunikationsförmåga, stor spelförståelse och en utmärkt fysik leder Markus Strömbergsson matcherna med spelarnas acceptans utan att på något sätt frångå regelverket."

Damer: Jenny Palmqvist, Göteborg

Motivering: "Med härlig spelförståelse och bra fysik kombinerad med en god kommunikativ förmåga med spelare och ledare så skapar Jenny Palmqvist en bra stämning och fina matchförutsättningar på planen tillsammans med sitt domarteam".

TV4:s hederspris

Bob Houghton, legendarisk tränare i bland annat Malmö FF.

– Det är verkligen en stor ära att få ett sådant här pris efter alla år som har gått, säger Houghton.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.