”Vi vill inte behöva bura in supportrarna”

Klubbarnas vädjan till politikerna: Vi måste ha hjälp

Ytterligare en allsvensk match har brutits till följd av en publikskandal.

Klubbarnas egen intresseförening Svensk elitfotboll kräver nu hjälp att stoppa huliganerna som hotar allsvenskan.

– Vi vill inte behöva bura in supportrarna. Vi måste få tag i individerna som gör det här och straffa dem, säger generalsekreteraren Tommy Theorin till Sportbladet.

Ett knallskott skadade Helsingborgs målvakt Pär Hansson som sedan fick en knuff av en åskådare som tagit sig förbi polisen och in på planen. Resultatet blev att matchen mellan Malmö FF och Helsingborg tvingades brytas.

”Måste ha hjälp av myndigheterna”

Det är andra gången på mindre än en månad som en allsvensk fotbollsmatch stoppas av en publikskandal. Nu vädjar klubbarnas intresseförening om hjälp.

– Klubbarna måste ha hjälp av myndigheter för att underlätta identifiering och genom sekretesslagen få utrymme att stänga av de här idioterna så att myndigheterna även kan ta tag i dem och straffa dem civilrättsligt, säger generalsekreteraren för Svensk elitfotboll Tommy Theorin.

Svensk elitfotboll har sedan skandalen i Södertälje haft intensiva diskussioner kring problematiken men är i dagsläget maktlöst säger Theorin.

”Lägger 30-35 miljoner”

– Vi diskuterar och har ett intensivt arbete. Klubbarna lägger 30-35 miljoner kronor om året på säkerhetskostnader inom svensk elitfotboll men vi måste få tag på individerna och kan straffa dem som i andra länder. Nu kan de gömma sig i en klack och vi måste ha tag i dem. Det är inga supportrar de här, det är gangsters.

Om ingenting händer kanske svensk fotboll se över mer drastiska åtgärder. Theorin hoppas dock undvika det.

– Vi vill inte ställa stora polisbarriärer framför eller bura in läktarna. Det vill inte vi och det vill inte supportrarna heller. Men vi måste se över något nu för den här lilla klicken kan inte få förstöra stämningen för den positiva stämning som de flesta supportrar står för.
– Vi måste ta vårt ansvar. Det här är ingenting vi kan smita ifrån. Men vi måste ha hjälp.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.