”Jag börjar se gammal ut”

FOTBOLL

Här lämnar Sportbladet över en 30-årspresent till Zlatan

Foto: Zlatan kunde kosta på sig ett leende, trots förlusten mot Juventus.

TURIN. Det blev ingen seger i födelsedagspresent för Zlatan mot Juventus.

Men trots den tunga förlusten kunde ”Ibra” blicka såväl bakåt som framåt i natt.

I dag fyller han 30 år och Sportbladet fick en exklusiv födelsedagsintervju.

– Tiden har gått fort men jag tror att jag har några år kvar än i fotbollen, säger Zlatan.

Det var i Turin som Zlatans karriär lyfte till en ny nivå, när han lämnade Ajax för mäktiga Juventus år 2004.

Då skulle han fylla 23 år. Nu, i dag den 3 oktober, fyller Zlatan 30 år.

Den talangfulle ynglingen har uppfyllt allt det han drömde om – och blivit man.

Men i går kväll blev förlusten tung när Milan mötte ”Ibras” första italienska klubb. Juventus dominerade matchen totalt och vann övertygande med 2–0. Zlatan var efteråt varken nöjd med sin eller lagets insats. Han kritiserades i natt i de italienska sportsändningarna men många tyckare ansåg också att han blev för isolerad på topp, utan tillräcklig hjälp från lagkamraterna.

Firar i lugn och ro

Vid 23.30 i natt kom Zlatan till Sportbladet i den mixade intervjuzonen för en exklusiv intervju. Mycket besviken efter matchen men ändå på bra humör.

Zlatan börjar med att driva med sig själv och resultatet, ler och säger:

– Skön födelsedag, va?!

”Ibra” säger att han tänker fira i lugn och ro med fästmön Helena Seger och barnen Maximilian och Vincent – och sen väntar blågult.

– Allt känns sådär efter förlusten i dag, men vi får se vad som händer i morgon. Jag ska fira med familjen och vi samlas också med landslaget och jag ska ta det lugnt, ta det som det kommer.

Nytt leende:

– Man börjar känna sig gammal.

Jag har följt dig ända sedan du var i Juventus första gången, en ung kille som skulle fylla 23 år, då för sju år sedan. Hur känns det om du jämför med för sju år sedan, både som människa och spelare, hur tycker du själv att du har ändrat dig?

– Jag har blivit äldre. Jag börjar se gammal ut. (skratt). Nej, jag känner mig mognare, äldre, jag har två barn nu och tiden har gått snabbt och jag har bytt en del klubbar sen dess, det har gått snabbt tycker jag. Men snart slutar jag spela och då ska jag börja njuta av livet!

Exakt när han slutar preciserar dock inte Zlatan, bara att han kör ”lite till”.

Det blir en tidig 30-årskris här, matchen i kväll var ju så där, vad säger du?

– Jag tycker de är bättre än vi, vi ska vara glada att det inte blev mer än 2–0, det är bra att vi inte släpper in något mål tidigare än det vi gjorde, men jag tycker inte att vi hade någon chans i dag om jag ska ärlig.

Om vi pratar lite om landslaget, du har gjort 28 mål i blågult, kommer det att bli 30 nu, två mål till så är du uppe i 30, det passar ju bra nu när du fyller 30?

– Ja, vi får hoppas det. Jag hoppas att vi kan göra två bra matcher och att vi kan ta oss dit vi vill ta oss. Sen får vi se vad som händer. Den viktigaste matchen blir nog mot Finland. Kan vi göra ett bra resultat där så har vi ännu ett bra läge när vi ut mot Holland, säger Zlatan.

”Jag har klarat det bra”

När du kom hit som ung kille för sju år sedan kunde du se själv att det skulle bli den här fantastiska karriären du har gjort och att du skulle bli lagkapten i landslaget och allt annat?

– Nej, jag har bara varit mig själv och kämpat och jobbat hårt och sen har jag tagit mig hit. Det känns fantastiskt. Som jag sade, det har gått snabbt men jag tror att jag har hanterat det bra och jag har lite kvar än...

Zlatan öppnar sedan presenten från Sportbladet, en bok tryckt i bara 30 exemplar med hans 30 vackraste mål, 30 foton från hans karriär och 30 oförglömliga citat.

– Ojojoj, ska jag börja vara nervös nu?, undrar ”Ibra” innan han öppnar presenten.

Han bläddrar bland bilderna, ser sig själv med Hasse Borg i MFF, med en slickepinne i munnen på Ajax arena, triumferande i Juventus tröja och sedan i Inter, Barcelona och Milan.

– Stort tack, 30 år i karriären... Tack så hemskt mycket! Som jag sade, det har gått snabbt men jag har klarat det bra.

Zlatan ler och går för att ansluta sig till övriga Milan i den väntande spelarbussen.

– Än är det lite kvar också. Så snart får ni nog fylla på med lite bilder till!

Vad är ditt bästa Zlatan-minne? Dela med dig här!

ARTIKELN HANDLAR OM