Blåvitt i krismöte – nu kräver de svar

FOTBOLL

I dag träffar klubben sponsorn: ”Kommer ställa en del frågor”

Efter Uppdrag granskning ringde IFK Göteborg sin storsponsor med en tydlig uppmaning.

I dag håller parterna möte om kopplingarna till bland andra Bandidos.

– Vi kan inte vara en domstol, men kommer ställa en del frågor, säger ordföranden Kent Olsson.

20.00 i går visade SVT:s Uppdrag granskning hur IFK Göteborgs nya storsponsor har samarbetat med tungt kriminella. Klubben hade tidigare fått möjlighet att se och kommentera reportaget, men då tackat nej.

I stället följde de sändningen noggrant. Efteråt anar ordföranden Kent Olsson att en del är upprörda.

Begärde möte

– UG är alltid dramaturgiskt skickliga. Vem som helst som tittar på ett sådant reportage påverkas negativt, inget snack om saken, säger han.

23.00 gick ett pressmeddelande ut. Däri skrev IFK Göteborg att man ska prata med Prioritet Finans.

I själva verket hade man redan gjort det. Kent Olsson berättar att klubben höll ett sent möte i gårkväll och att de då ringde Prioritet. IFK ville ha till ett snabbt möte och fick sponsorns godkännande.

– Det kommer bli möte i morgon (läs: i dag) då vi ska ställa en del frågor. Sedan får de ett par dagar att svara på frågorna. Vi kommer inte att sitta med svar på fredag eftermiddag, säger Kent Olsson och betonar att IFK Göteborg inte bär någon skuld.

”Vill inte spekulera”

Vad kan allt leda till? Avtalet är ju påskrivet, så vad kan ändras?

– Det vill jag inte spekulera i. Det blir så hypotetiska resonemang. Vi måste sätta oss ner och höra, så får vi komma fram till något senare. Det här görs inte på en eller två dagar.

Reportaget väcker starka reaktioner. Hur påverkas IFK Göteborg?

– Som alltid: att förknippas med något negativt är tråkigt. Men i slutändan är alltid frågan hur mycket substans som finns. Vårt varumärke kommer på sikt stå sig starkt. Vi har inte gjort något fel. Vi hanterar det så korrekt vi kan.

Sponsoravtalet ger 12 miljoner kronor per år. Hur är din spontana känsla efter att ha sett programmet: ångrar du något just nu?

– Jag vill inte prata hypotetiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM