Värnamo-målvaktens mål – en världsnyhet

Reporter: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu "drömmer" Åkesson om utlandsflytt

Björn Åkesson, 35, blev stor poänghjälte för sitt Värnamo mot Varberg i kampen för nytt kontrakt i superettan.

Målvaktens kvitteringsmål i tilläggstid ger fortsatt hopp – och har gjort Åkesson till en världsnyhet, omskriven i bland annat England, Belgien och Kroatien.

– Då kanske någon klubb kan köpa mig om någon vecka, säger han med ett skratt.

Bottenmötet i superettan mellan Värnamo och Varberg fick en osannolik avslutning. Värnamos 35-årige målvakt Björn Åkesson klev upp i motståndarnas straffområde på en offensiv hörna i matchens 93:e min, vid underläge 2-3, och väl där blev han hjälte.

Efter att ha förlorat den inledande nickduellen med en Varberg-försvarare damp bollen efter lite stök till slut ned framför Åkessons fötter – och han slog in kvitteringen till vänster om Varberg-målvakten Dan Sadé.

Åkessons måljubel visste knappt några gränser och lagkamraterna var tvungna att fälla målvakten för att få fira i en hög.

"Det är overkligt"

– De var rätt tacksamma. De skrattade och höll på, men främst fattade de väl inte vad som precis hänt. Som målvakt brukar man ju gå upp för syns skull, man springer upp för att visa att man försöker, säger Åkesson till Sportbladet.

Men det fanns all anledning för Värnamo-spelarna att jubla. Matchen slutade 3-3 och innebar en oerhört viktig poäng i kampen om nytt kontrakt i superettan. I och med poängen håller Värnamo alltjämt Varberg under sig i tabellen.

– Det är härligt att göra mål, men framför allt är det oerhört lättande att få med sig en pinne. Hade jag inte gjort målet hade de varit tre poäng framför oss i tabellen.

Samtidigt fick motståndarmålvakten Sadé kallt konstatera att han släppt in sitt andra Åkesson-mål genom karriären.

– Jag gjorde mål på honom på nick när han var i Kristianstad för åtta år sedan. Det är overkligt, han måste vara helt förstörd, säger Åkesson.

Skämtar om Europa-flytt i januari

Åkessons mål har fått ordentligt med vingar och har sedan i går omskrivits i bland annat England, Belgien, Vietnam, Rumänien, Indonesien, Kroatien och Ungern. Utöver det har målet setts över 88 000 gånger på Youtube.

"Med ett avslut som gör forwards avundsjuka", skriver rumänska Stiri de Sport.

"En djävulsk volley", skriver vietnamesiska Ngoisao.

"En stilig volley", kompletterar belgiska Het Laatste Nieuws.

Att hans kvittering i superettan blivit en världsnyhet visste Åkesson inte om själv på måndagsmorgonen.

– Det är kul när man är 35 år gammal och blir världsnyhet. Då kanske någon klubb kan köpa mig om någon vecka, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Vi kan väl köra på till januari sen drar vi!

Dags att sväva iväg nu?

– Haha, ja precis.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN