Henke: ”Jag siktar mot stjärnorna”

Foto: Henrik Larsson.
FOTBOLL

FALKENBERG. Först vill Henrik Larsson, 42, klara Falkenbergs FF kvar i allsvenskan.

Sedan är han redo för nästa steg. Och nästa.

För att nå lika högt som spelaren Henke Larsson.

– Jag siktar mot stjärnorna som tränare, säger han.

Det var, faktiskt, en delvis ny Henrik Larsson som vi bjöds på i Falkenbergs FF:s mycket välfyllda klubb­lokal vid idrottsplatsen i går eftermiddag.

Inte riktigt den buttre spelaren Henke.

42-åringen skämtade och höll brinnande utläggningar om sin syn på fotboll och ledarskap – och var överraskande öppen med sina tränarambitioner.

”Har höga ambitioner”

Larsson förklarade varför kontraktet med nykomlingen bara är ettårigt:

– Det passar båda. Om Falkenberg inte trivs med mig kan de sparka ut mig i stället för att jag sitter på ett tre- eller fyraårskontrakt och ska ha betalt i flera år. Det underlättar även för mig. Jag är i Falkenberg nu, men jag har höga ambitioner med min tränarkarriär. Man vill inte alltid vara låst, om man ska vara helt ärlig.

När Sportbladet frågar om vart han siktar pekar Henke mot himlen:

– Jag siktar mot stjärnorna.

”O’Neill var fantastisk”

Han vann Champions League och ligatitlar i Skottland, Spanien och England under tränare som Wim Jansen, Martin O’Neill, Frank Rijkaard och Alex Ferguson.

– Jag har plockat upp och lärt mig av alla tränare jag haft, även de dåliga. Martin O’Neills ledarskap var fantastiskt, framför allt när det gällde motivationsbiten.

Någon egenskap hos dina tidigare tränare du vill undvika?

– Ja, massor…haha. Men jag vill inte peka ut någon. Det är historia.

Hade du några andra anbud?

– Oväsentligt! Jag är här i dag och väldigt glad över det.

När han ombads beskriva sin fotbollsfilosofi tog Henke bollen på uppstuds, satte på typiskt Larssonmanér full fart, ökade och bredsidade bollen i mål...nåja, i alla fall verbalt.

”Vill ha spelare som brinner”

– Jag vill ha en passningsorienterad fotboll, men det handlar inte bara om ett spel längs backen. Det handlar om en mix även med den långa passningen, som anses vara en ful passning i dag. Det är inte många som vill slå den. För mig är det en del i att kunna luckra upp motståndarnas försvar, att få lite sträck på dem.

– Jag vill ha spelare som brinner, spelare som har högre ambitioner än att bara vara med i Falkenberg. Jag vill att de ska drömma sig utåt, att de ska vilja, ursäkta att jag svär, jävla mycket med sin fotboll, säger Henrik Larsson.

– Sedan är det upp till mig och övriga ledarstaben att ge dem de verktyg och nycklar de behöver för att utvecklas för att ta sig ut i Europa. Så att de klarar av och vet vad det innebär att vara professionell fotbollsspelare.

ARTIKELN HANDLAR OM