Elm: Jag tar en spruta varje morgon

FOTBOLL

Elm om sjukdomen som stoppar honom i VM-kvalet och CL

Foto: Foto: Jan Nordström

KALMAR. Blodproppen kom i helt fel läge.

Det väntar både Champions League och avgörande VM-kval.

– Sämsta tänkbara tajming. Det enda som är positivt med det här är att man vet hur kul det är med fotboll, och hur mycket man längtar efter att få spela igen, säger Rasmus Elm, 25, när han för första gången pratar ut efter blodproppen.

Trots den tuffa tiden är det en glad och uppsluppen Rasmus Elm som Sportbladet möter på en restaurang i centrala Kalmar. Tillbaka i gamla hemstaden hälsar han bekant på förbipasserande. Här är han fortfarande ihågkommen efter SM-guldet 2008.

Han beställer en portion glutenfri mat och ris, sätter sig ner och berättar att han kommer stanna i Kalmar en vecka till.

– Jag kan lika gärna sitta still i Kalmar som i Moskva.

Allt gick vägen för Rasmus Elm förra säsongen. CSKA Moskva tog ”dubbeln” och Rasmus Elm drog in ett av de mest klassiska svenska målen någonsin – 4–4-bollen borta i VM-kvalet mot Tyskland.

Rasmus Elm blev hyllad av alla. Från höga ryska politiker, fans, till en samlad journalistkår.

Men starten på den här säsongen blev tyngre. Landslagsspelet har hackat och lagom till de roliga matcherna – Champions League och VM-kval – kom blodproppen. Eller trombos som Rasmus hellre vill kalla det, han använder även stödstrumpor men säger hellre kompressionsstrumpor.

– Det känns bättre än blodpropp och stödstrumpa. Jag är egentligen inte i den åldern där man ska drabbas av det här och än så länge vet man inte varför jag får blodproppar. Det kommer bli en utredning inom kort där Leif Swärd har hjälpt mig att hitta rätt hjälp. Efter det vet jag förhoppningsvis mer.

”Jag får inte bli andfådd”

Rasmus Elm drabbades för första gången av trombos redan 2007, då var han borta från spel i fem veckor. Sedan kom det en ny i inledningen av den här säsongen.

– Vi upptäckte det efter att jag fått fruktansvärt ont efter att ha täckt ett skott med vaden. Via ultraljud såg vi sedan att det rörde sig om en trombos.

Hur rehabiliterar du den?

– Jag tar varje morgon sprutor med blodförtunnande medel. Sedan ska jag bara ta det lugnt, jag får inte bli andfådd förrän trombosen har lösts upp helt, säger Rasmus Elm.

Elm hoppas kunna träna igen om tre till fyra veckor. Så han kommer definitivt att missa VM-kvalen mot Irland och Kazakstan och de första gruppspelsmatcherna i Champions League med CSKA.

– Det är jättetråkigt. Anledningen att jag gick till CSKA var att få spela i Champions League och av de alternativ jag hade var CSKA bästa chansen att få det målet infriat. Så när vi har vunnit serien och är klart för gruppspelet kan jag inte vara med fullt ut. Oerhört dålig tajmning. Men å andra sidan är det sex matcher i gruppspelet så jag kommer förhoppningsvis få chansen längre fram, säger Rasmus Elm, utan att låta bitter eller besviken.

VM-kvalen då?

– Jag hinner inte bli spelklar till det heller. Jag kan bara hoppas att vi får lite stolpe-in, det är så små marginaler och att vi fixar det. VM i Brasilien är fortfarande vår dröm.

Har du någon speciell spelare som du vill se i VM-kvaltruppen?

– Mattias Johansson har gjort det grymt bra i AZ. Det är absolut en spelare som landslagsledningen säkert har bra koll på. Jag har hela tiden trott på Mattias och han borde tagit en plats i AZ redan förra säsongen. Han har alla egenskaper som krävs för att spela i landslaget framöver.

”Wernbloom underskattad”

Vem spelar du helst med på innermittfältet i landslaget?

– Det vore konstigt om jag inte kände mig mest bekväm med Pontus Wernbloom. Det är en underskattad spelare som många tror bara är en bollvinnare. Men man blir inte så bra som han var i Holland utan att man är trygg med bollen. Han har flera bra egenskaper och vi trivs väldigt bra ihop. Men vi har inte fått spela ihop i landslaget sedan första halvlek mot Tyskland. Det stod 3–0 då, så man kan väl kanske förstå det. Samtidigt var Tyskland väldigt bra då.

Du har fått kritik från journalister för dina insatser i landslaget på slutet. Är det rättvist?

– Det finns absolut matcher jag inte är nöjd med. Samtidigt vet för få tyckande journalister om spelarnas roller i en match och då kan bedömningar bli snedvinklade. Egentligen borde de vara med på matchgenomgången för att förstå olika spelares roller och uppgifter. Men jag har lärt mig att allt inte är så bra när det går bra och allt är inte så illa när det går sämre. Tyvärr ser nästan alla journalister och fans i svart-eller-vitt. Det finns ingen gråzon längre. Men helt klart har jag hållit en för låg nivå i flera landskamper.

När vänder du hem till Kalmar för gott?

– Jag har två år kvar på kontraktet i CSKA. Vad som blir nästa steg vet jag inte. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden. Kalmar är ju hemma för oss hursomhelst så hem kommer vi framöver.

”KFF har lite resurser”

Hur ser du på Kalmar FF som förening?

– En liten förening med små resurser. Det går inte att tro att KFF ska kunna utmana topplagen varje år. Kalmar FF slår från underläge och gör det bra. De har gjort det under en lång tid men att prata om guld varje år går inte. Det vi gjorde 2008 ska egentligen inte gå om man ser till resurserna.

Hur menar du?

– Om man jämför med andra klubbar som har dubbla fystränare, sjukgymnaster, läkare och så vidare så är det en märkbar skillnad. Kalmar är ju en liten klubb som förväntas konkurrera på samma villkor som de ”stora” klubbarna i Sverige. Det är skillnad mellan föreningarna när det gäller resurser och förutsättningar även om Kalmar har utvecklats enormt som förening de senaste åren. Sedan ska viljan, ambitionen och drömmen alltid finnas där. Den måste få leva.

Rasmus Elm har infriat flera av sina drömmar.

Snart blir det Champions League.

Bara blodproppen – förlåt trombosen – försvinner.

Sedan är Rasmus Elm på planen igen – där han helst vill vara.

– Det enda positiva med det här är att jag förstår nu hur mycket jag gillar att spela fotboll säger Rasmus Elm med ett leende.

ARTIKELN HANDLAR OM