Polisen byter åsikt om AIK:s marsch

Därför kan ledarna avstå från att delta: ”Det förändrar allt”

Förra året gick Johan Segui och Thomas Edselius med fansen i täten av marschen. Men efter nya polisbesked kan det bli annorlunda i år.
Förra året gick Johan Segui och Thomas Edselius med fansen i täten av marschen. Men efter nya polisbesked kan det bli annorlunda i år.

Polisen har bytt åsikt om AIK-marschen.

De stöttar inte längre att ledarna går i bräschen för tåget till morgondagens derby.

Därför ser Johan Segui och Thomas Edselius ut att avstå från att leda sina fans genom Södermalm.

I september i fjol marscherade tusentals AIK-fans genom Södermalm i Stockholm. Deras mål var Tele2 Arena, där Djurgården tog emot AIK i årets andra Stockholmsderby.

Några tände bengaler och bråkade med poliser. Ett ­fåtal kastade flaskor och knallskott. 17 greps och 24 omhändertogs i samband med derbyt.

Ville lugna stämningen

Längst fram tågade maskerade fans bredvid AIK:s vd Thomas Edselius, ordförande Johan Segui och styrelsemedlem Per Hägerö. Deras syfte var att lugna stämningen, men kritikerna hävdade i stället att de legitimerade skadegörelsen och maskeringarna.

I morgon spelas årets första Stockholmsderby. Än en gång planerar AIK-fans att tåga från Medborgarplatsen till Tele2 Arena.

Edselius har övervägt att leda supportrarna i år igen, men det är avhängigt vad ­polisen tycker. I fjol uppmuntrades de att närvara av polisen, enligt AIK:s vd, men det tycker han försvann i eftersnacket.

Ska de gå i morgon får ­inte polisen bara var tyst stöttande, utan öppet visa sin åsikt.

– Vi fick så mycket skit i fjol så vi vill att de är tydligare. De får skriva på sin hem­sida att de stöttar oss, sa Edselius för två veckor ­sedan.

”Upp till er”

Men polisen tänker inte stötta AIK. Om de var positiva i fjol har de nu bytt åsikt.

– Vi kommer inte ge ­något besked över huvud taget. Det är upp till AIK:s ledning att ta ett beslut i den frågan, säger kommenderings­chefen Palle Nilsson.

Är ni positiva till att AIK-­ledarna går längst fram?

– Varken eller. Vi har haft en diskussion med AIK om den, men sagt att det är upp till er att avgöra vad ni tycker är bäst för klubben.

När Edselius hör beskedet antyder han att det innebär att de skippar årets marsch.

– Det förändrar allt, ­säger han.

Hur menar du?

– Nu får jag och Johan ­(Segui) prata igenom hur vi ska göra.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN