”Kan uppfattas på fel sätt av många i Schweiz”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

S:T PETERSBURG. Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner straffades för den politiskt laddade målgesten.

Det verkar Sverige inte ha missat.

Inför åttondelsrysaren mot Schweiz gjorde Pontus Jansson tecknet för den albanska dubbelhövdade örnen.

”Det är något jag har gjort sedan jag var liten för mina albanska vänner”, skriver backen på Instagram.

Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri vände 0-1 till seger mot Serbien i gruppspelet. Stjärnorna, som har kosovo-albanska rötter, firade sina mål med tecknet för den albanska dubbelhövdade örnen. 

Även backen Stephan Lichsteiner firade på samma sätt. Gesten är laddad eftersom Kosovo tidigare var en serbisk provins innan de förklarade sig självständigt 2008. 

Serbien är ännu inte erkänt självständigheten och det serbiska fotbollförbundet lämnade in ett klagomål till Fifa efter matchen mot Schweiz.

Gjorde tecknet på träningen

Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka och Stefan Lichtsteiner straffades med böter och ämnet har fått stor uppmärksamhet världen över.

– Det är fotboll, det handlar om känslor. Ni såg alla vad jag gjorde, men jag vill inte prata om det. Jag är bara glad över målet, sa Xhaka efter händelsen.

Det svenska landslaget verkar inte ha missat uppståndelsen kring gesten inför åttondelsfinalen mot Schweiz.

På dagens svenska träning i S:t Petersburg gjorde Pontus Jansson, vad som ser ut att vara, tecknet för den dubbelhövdade örnen.

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm / AFTONBLADET

Jansson förklarade gesten senare under eftermiddagen på sin Instagram. ”Det hade inget med Schweiz att göra och var inget politiskt. Det är bara något jag har gjort sedan jag var liten för mina albanska vänner”, skriver han.

”Inte speciellt smart”

Sportbladet visade örn-bilden för en rutinerad schweizisk landslagsreporter. Han tror att gesten kan få Schweiz att reagera.

– Det är ett skämt, det förstår man, men det är inte speciellt smart. Det är en kontroversiell gest som kan uppfattas på fel sätt av många av spelarna i schweiziska landslaget, säger han.

En annan schweizisk journalist, som också vill vara anonym på grund av det laddade ämnet, tror att Janssons gest kan vara tändvätska för Schweiz.

– Jag vet inte om Xhaka kommer bry sig eller bli förbannad. Jag tror att det kommer tända honom ytterligare, säger han och fortsätter:

– Vi (i schweizisk media) har även skrivit om Lustigs uttalande om att han ska få Xhaka utvisad. Det här kommer som en extra sak. Det blir en intressant match i morgon.

Tisdag 16.00: Sverige-Schweiz direkt i TV 4.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.