”De hade nog cervezan och tequilan framme”

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GELENDZJIK. Mexiko var i åttondelsfinal tills Tyskland avgjorde med sekunder kvar.

Nu kör Sverige ett mentalt spel för att psyka motståndarna inför måstematchen.

– De hade nog cervezan framme och kanske tequilan också, säger Ola Toivonen.

Mexiko har slagit världsmästarna Tyskland och vunnit två raka VM-matcher. Ändå är laget inte klart för åttondelsfinal.

Mexikanerna var det fram till att Tyskland avgjorde matchen mot Sverige med sekunder kvar. De svenska spelarna tror att målet var nästan lika tungt för Mexiko som för dem själva. 

– De hade nog cervezan framme och kanske lite tequila också. Det är klart att det är tufft för dem att ställa om, nu har de plötsligt allt att förlora. De var klara för åttondelsfinal så klart det är tufft, säger Ola Toivonen och fortsätter: 

– ”Mexarna” har allt att förlora nu, från att vara klara till att ha allt att förlora så det är ett intressant mentalt spel.

”Kan vara en faktor”

Pontus Jansson är inne på samma spår. 

– De har allt att förlora nu. De var i princip redan vidare. Målet som Tyskland gjorde måste varit jäkligt tufft för dom, de har allt att förlora och vi vi har allt att vinna.

Det är dock Sverige som måste göra mål och vinna, medan Mexiko kan gå vidare på oavgjort. Det har heller inte hänt sedan 1970 att ett lag som har haft sex poäng efter de två första VM-matcherna inte gått vidare till åttondelsfinal.

– Jag ser det här som dödens grupp, vi är det enda lag som inte är klart trots sex poäng, säger Javier ”Chicharito” Hernández och fortsätter:

– Vi såg inte Tysklands mål faktiskt för vi satt på en buss på väg till flyget. Vi trodde inte att det skulle bli en enkel grupp och oavsett hur det gick i de andra matcherna har vi tagit an alla motståndare med den största respekt. Jag försöker se det positivt. Jag ser matchen som en möjlighet.

”Mexarna ska få äta”

Mexikoscouten Tom Prahl tror dock, precis som de svenska spelarna, att Mexiko kan vara påverkat av det sena målet.

– Det kan vara en faktor. Våra spelare hängde inte speciellt länge med huvudena utan de fick upp skallen snabbt och insåg att vinner vi med 1–0 mot Mexiko är vi vidare, säger han.

Så länge Tyskland vinner planenligt mot Sydkorea är det bara seger som gäller för Sverige mot Mexiko. Men den tunga förlusten senast har gjort Sverige revanschsuget.

– Efter en stund i omklädningsrummet sa vi att det gäller att inte gå och grubba på det här utan nu ska ”mexarna” få äta det här. Det är det ”mindsetet” vi har kört, säger Toivonen.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Fotbollens världsmästare genom tiderna – herrar 00:30
Publicerad: