Avslöjar hemligheten bakom Belgiens succé

avLinus Norberg

FOTBOLL

Från en anonym fotbollsnation till bland de bästa i världen.

Nu avslöjar Belgiens utvecklingsdirektör det omfattande arbetet som inleddes efter EM-fiaskot för 18 år sedan.

– Vi vill få spelarna att älska spelet, därefter kan man lära dem spelet, säger Kris Van der Haegen.

När Belgien spelade EM på hemmaplan 2000 vann de förvisso öppningsmatchen mot Sverige med 2–1.

Men sedan blev det ett fiasko efter dubbla 0–2-förluster mot Italien och Turkiet och laget gick inte vidare från gruppspelet.

Sedan höll det belgiska landslaget en anonym tillvaro i fotbollsvärlden, var som sämst rankat 66:a (2009) och missade både VM 2006 och 2010.

Landet var heller inte kvalificerat till EM 2004, 2008 och 2012.

Efter EM-fiaskot för 18 år sedan inleddes ett omfattande arbete för att få rätsida på fotbollsutvecklingen igen och enligt utvecklingsschefen Kris Van de Haegen är framgångarna just nu frukten av det arbetet.

Rankad trea i världen

I kväll spelar Belgien VM-semifinal, är trea i världsrankingen och har en startelva fylld med spelare många bara kan drömma om; Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois och Vincent Kompany.

Bland andra.

Nu avslöjar Van de Haegen detaljerna bakom utvecklingen och lyfter fram en rad punkter som nationen har jobbat med:

Spel en mot en.

– När jag var liten pojk spelade vi fem mot fem. Då blir det ett problem. Det finns bara en boll och vissa fick aldrig ha den. Då tycker de att fotboll är tråkigt. I så ung ålder vill man ha bollen hela tiden och göra mål. Det handlar om att skapa den roligaste miljön, det roligaste sättet att få göra mål hela tiden. Man kan inte spela elvamannafotboll i ung ålder, säger Van de Haegen till Training ground guru.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

Projektet ”Multimove”.

– Ett projekt finansierat av den flamländska regeringen. Det handlar om grundläggande motoriska färdigheter och att lära sig grunderna – i flera olika sporter samtidigt.

”Måste tillåtas ta egna beslut”

Frihet

– När jag spelade fotboll med kompisar så fanns det ingen tränare, ingen domare – det fanns frihet. Om du vill ha kreativa spelare måste du skapa en miljö där frihet tillåts. Tränarna ska bara vara en guide, inga som säger; ”gör det här och det här”.

Spelbaserad praxis

– Det handlar om en beslutsprocess där spelaren måste tillåtas att själv fatta besluten. I träning simuleras hela tiden riktiga, spelbaserade situationer där spelaren måste läsa spelet, fatta beslut och lära sig av det.

– De måste lära sig om tid och utrymme. Spelaren måste vara medveten om motståndaren och tänka; ”hur skapar jag utrymme för mig själv?”. Få spelare att älska spelet. Därefter kan du lära dem spelet. De älskar fotboll genom att maximera spelsituationer.

Resultatlösa matcher

– Vi har inte tabeller för spelare under 14 år. Det har varit en av de stora striderna för oss. Tränaren ska inte vara fokuserade på att vinna, utan lära och utveckla spelarna.

Belgien möter Frankrike i VM-semifinalen i kväll 20.00 och matchen sänds i SVT.

Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30