Mejla

Malin Wahlberg

Wahlberg: Zlatan är på väg att ta över USA

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

CHICAGO. Det är lätt att tänka att Zlatan Ibrahimovic måste undra vad han gör i MLS – men det vet han nog mycket väl.

I veckan intog han en ny stad, fyllde ännu en arena och tog ett steg närmare VM (?).

Nästa fortsätter han att ta över USA.

”Varför åkte du hela vägen hit för att titta på fotboll?”. Mannen i gränskontrollen tittar inte ens upp när han ställer frågan utan fortsätter ha blicken fäst på mitt pass. 

”På grund av Zlatan Ibrahimovic”, svarar jag. 

”Vem?”, säger han utan att röra en min. 

Zlatan Ibrahimovic har kanske inte gjort sig ett namn i hela landet där football inte är fotboll – men han är på god väg. 

Jämförs med Game of Thrones-karaktär

Inför hans första bortamatch i MLS tvingades Chicago Fire sätta in tillfälliga extraläktare för att hantera Zlatanfebern när Toyota Park för första gången sålt slut. Det låg förväntningar i den gråa kalla luften (”Windy City” levde upp till sitt smeknamn) och rubrikerna handlade om Ibrahimovic. 

Motståndartränaren Veljko Panuvic jämförde inför matchen Zlatan med en gladiator, Chicago Tribune-krönikören John Kass drog en liknelse med NBA-stjärnan LeBron James och Firebacken Johan Kappelhof såg i sin tur stora likheter mellan Ibrahimovic och Games of Thrones-karaktären Khal Drogo. 

Utanför arenan var de överallt. Tröjorna från Malmö FF (det var en halsduk), Ajax,  Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, Los Angeles Galaxy – alla med samma namn på ryggen. 

Hela Ibrahimovic klubbhistorik fanns representerad och även den svenska landslagströjan gick att skymta vid flera tillfällen.

14-åriga Jacob Guilbault fick matchbiljett och den tre timmar långa bilresan från Madison i födelsedagspresent av sina föräldrar. För honom var det en dröm som blev sann att få se Zlatan live. 

 – Jag har gillat honom sedan jag såg hans highlights på Youtube och hans cykelspark från halva plan. Jag började kolla på hans matcher och Manchester United är mitt favoritlag i Premier League, sa han och drog upp PSG-tröjan för att stolt visa upp Unitedtröjan där under, för att sedan fortsätta:

– Jag hoppas att han gör mål, och att han får spela från start. Men vi får se.

Fansen ville ha Zlatan. Zlatan gav dem Zlatan. 

Blackhawks-legendaren bad om selfie

Det var ingen bländande underhållning på Toyota Park. Chicago Fire hade mest problem med vinden och att inte göra självmål i den första halvleken. 

Ibrahimovic brände ett friläge han borde ha satt, men precis före halvtid kom målet som gjorde entrépengen värd för uppskattningsvis 50 procent av besökarna. 

Zlatan byttes ut i den 80:e minuten, som målskytt och matchvinnare. 

– Jag borde ha gjort två mål till. Jag missade två chanser som jag inte brukar missa annars, konstaterade han själv i spelargången innan Chicago Blackhawks-legendaren Marian Hossa kom och bad om en selfie.

När markeringsmissarna inte längre går att räkna, taktiken svajar och ännu en boll slås bort har det varit lätt att tänka att Zlatan måste undra vad han egentligen gör här.

Men det vet han nog mycket väl. 

I veckan intog han en ny stad, fyllde ännu en arena och tog ett steg närmare VM (?). Nästa gästar han den populära talkshowen Jimmy Kimmel Live. 

Zlatan Ibrahimovic är på väg att ta över USA.

Snart vet till och med gränspolisen vem han är.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.