Förändrade regler hotar Semenyas karriär

Foto: PEDRO UGARTE / AFP

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, ska enligt uppgifter till AP presentera en regelförändring för kvinnliga löpare i morgon.

Det kan komma att påverka sydafrikanska Caster Semenyas karriär drastiskt – antingen måste hon medicinera ned sina höga testosteronhalter, eller byta distans.

Enligt läckta uppgifter kommer IAAF under morgondagen att meddela att kvinnliga hyperandrogena löpare, som har extremt höga naturliga halter av testosteron, måste medicinera ned sina höga halter för att få tävla på samma distanser i fortsättningen.

Det är ett besked som kan få förödande konsekvenser för sprintstjärnan Caster Semenyas, 27, friidrottskarriär. Sydafrikanskan har två OS-guld och tre VM-guld på meritlistan.

De löpare, exempelvis Semenya, som har för höga testosteronhalter anses ha en för hög fördel av detta på medellånga sprintdistanser. Den nya regeln ska därför gälla löpare som springer 400 - 1 609 meter.

Förändringen föreslås träda i kraft 1 november i år. För att få fortsätta tävla måste löparna antingen medicineras eller byta distans.

Har bevisat fördelarna

2015 hade IAAF en liknande regel med gränsvärden som påverkade Semenyas resultat. När hon medicinerade ned sina testosteronhalter gick hennes lopp inte alls lika bra som innan.

De reglerna kom sedermera att ändras efter att de överklagades till Cas, idrottens skiljenämnd. Men nu ändras reglerna igen, då testosteronhalterna liknas vid doping då det är prestandaförbättringar.

– Vi blev ombedda att bevisa den enorma fördelen som man har av det här tillståndet. Det har vi gjort nu, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

IAAF