Från division fyra till högstaligan i Litauen

FOTBOLL

Tränaren gör oväntad flytt: ”Oroade mig över båtplatsen”

Foto: Jens Wedeborg är ny tränare i litauiska FK Trakai.

Från division fyra Blekinge – till Europa League-kval och förväntad toppstrid i högstaligan i Litauen.

Tränarkarriären har tagit en galen vändning för Jens Wedeborg, 35.

– När jag stått där vid tjugo över tio på konstgräsplanen är det för att jag fan skulle kunna ta chansen när jag fick den, säger han till Sportbladet.

För åtta år sedan fick Jens Wedeborg sitt första uppdrag som seniortränare i Sillhövda AIK i division fyra. Då bestämde han sig för att det skulle ta sex säsonger innan han kunde livnära sig på sysslan.

Han tog upp Sillhövda till trean och var assisterande i FK Karlskrona i tvåan, men något heltidsjobb som tränare har det aldrig blivit. Nu, två år efter det att löftet han gav till sig själv skulle vara uppfyllt, finslipade Jens Wedeborg de sista detaljerna med sitt Saxemara IF inför den stundande premiären i division fyra Blekinge.

Då fick han helt plötsligt erbjudandet han hela tiden väntat på.

I... Litauen.

– Jag blev djävulskt förvånad. Och glad. Jag tänkte "äntligen, yes, nu är det min tur". Sedan är man ju svensk, så jag började liksom oroa mig över vad jag skulle göra med båtplatsen. Och jag har precis köpt ett nytt kastspö. Och jag har jobb som idrottslärare, och så Saxemara. Så det var både högt och lågt, men det bubblade inom mig, säger Jens Wedeborg.

Slutade fyra ifjol

Efter att ha pratat med sin nuvarande klubb, med sin arbetsgivare och framför allt med sin sambo tackade han ja till kontraktet och skrev på 1+1 år med FK Trakai. Laget utanför Litauens huvudstad Vilnius slutade fyra i A Lyga i fjol och kommer med största sannolikhet få kvala till Europa League till sommaren.

Den första kontakten med dem fick Jens Wedeborg tack vare sin vän och agent, Algis Jotautas. De båda träffades när litauern var utbytesstudent i Sverige för många år sedan.

– Han är Fifa-agent och jag har hjälpt honom lite med scouting. Så började vi snacka och han undrade om jag inte ville ha ett jobb utomlands, att mitt cv skulle stå sig bra trots att jag inte tränat någon elitklubb i Sverige. "Kör, vi testar", sa jag. Och nu blev jag nedbjuden av honom och Trakai på studiebesök. Det var inget jobberbjudande, utan mer att jag skulle få se hur det funkar i en öststatsklubb.

"Då hade jag blivit bitter"

Men väl på plats blev Jens Wedeborg ombedd att hålla i en övning. Och träningen därpå i en till. Efter några dagar kallades han in till klubbpresidenten, som imponerats av svenskens kunskaper.

Och i början av maj flyttar Wedeborg från Lyckeby utanför Karlskrona till Vilnius. Han kommer i första hand vara assisterande tränare, vilket tidigare uppmärksammats av Blekinge Läns Tidning.

– Det känns som att har man väl kommit in en gång i elitfotbollen och har det i sitt cv, då kan det nog bli lättare att få liknande jobb i framtiden. Första klivet är det viktigaste, sköter man sina kort rätt och får bra resultat ska det gå att hålla sig kvar.

Hur bra är laget då?

– Jag har bara sett dem spela en match, så det är svårt att säga. Men i ett hemma-borta-möte hade de säkert kunna hävda sig med IFK Göteborg, AIK eller Elfsborg. I en hel serie har jag däremot svårt att se att de kan hävda sig, men ett mittenlag i allsvenskan eller ett topplag i Superettan kanske.

Vilnius känns annars som en något udda stad att flytta till.

– Men det är en häftig stad med en stor, lång paradgata och gränder och toppmoderna modebutiker. Den känns lite grand som ... Köpenhamn.

Det ska bli häftigt, antar jag?

– Jag visste att jag innerst inne skulle bli en bitter människa om jag tackat nej. När jag stått där vid tjugo över tio på konstgräsplanen är det för att jag fan skulle kunna ta chansen när jag fick den.

ARTIKELN HANDLAR OM

Litauen