Valet: Drömmen – eller 128 miljoner

FOTBOLL

Kontroversiella övergången kan vara svaret på hur landet stort som Malmö ska utmana i fotbolls-VM

Foto: TT
Imoh Ezekiel, till höger.

En jättechans att uppfylla din dröm eller 128 miljoner kronor i fickan?

Valet låg framför 20-årige Imoh Ezekiel på ett papper som bara saknade hans signatur.

En underskrift som kan vara svaret på hur en nation stor som Malmö ska konkurrera i fotbolls-VM.

Imoh Ezekiel flydde fattigdomen i nigerianska Lagos tack vare sin fotbollstalang. Den vindsnabbe anfallaren fick en explosionsartad utveckling under Liameed Gafars ledning i akademien 36 Lion och såldes 2012 till belgiska Standard Liege.

”Alla jobbar för att tjäna pengar”

Där fortsatte nigerianen att leverera och fick ögonen på sig från klubbar som Tottenham, Marseille, Fiorentina, Werder Bremen, Hertha Berlin och Schalke 04. Samt från flera olika landslag.

Nigeria jobbade stenhårt för att inte förlora sin guldklimp samtidigt som Belgien gjorde ett undantag och erbjöd Ezekiel medborgarskap redan efter två år i landet, istället för de tre som annars gäller.

– Jag var lockad av att välja dem eftersom mer än halva Belgiens landslag inte ursprungligen är belgare och jag tänkte att jag kunde vara en framtidsman där. Men när jag ringde hem till min pappa i Nigeria så sa han att de bara försökte lura mig så att jag kan spela för Belgien. Det krävdes en lång diskussion oss emellan men i slutändan var jag tvungen att lyssna på min pappa.

Landslagsdebuten kom istället för Nigeria i en träningsmatch mot Mexiko den 6 mars. Ezekiel byttes in i halvtid men lyckades inte bryta 0-0-läget som stod sig matchen ut. Där kunde den 20-årige talangens landslagsval ha cementerats men i våras tog sagan en helt ny vändning. En potentiellt mycket kontroversiell sådan.

Efter att öppet ha berättat om sin dröm att spela för en engelsk eller fransk klubb var Ezekiel plötsligt såld av Standard Liege. Men trots uppvaktningen från flera av Europas mer namnkunniga klubbar föll valet på Al Arabi i Qatar. Varför var inte så svårt att gissa.

– Ingen kan förneka att pengarna hade en stor påverkan men vad spelar alla egentligen för? Är det inte bättre att han får ett bra liv finansiellt också samtidigt som han utvecklar sin talang? Alla som säger att min spelare bara valde Al Arabi av finansiella skäl är inte långt ifrån sanningen. Alla jobbar för att tjäna pengar, berättade gamle akademitränaren och mentorn Liameed Gafar.

Får 93 miljoner kronor

Trots bara en landskamp kliver 20-åringen om majoriteten av alla sina mer rutinerade landsmän i Nigeria lönemässigt med en garanterad inkomst på minst motsvarande 93 miljoner kronor över det fyra år långa kontraktet.

– Jag förväntade mig inte att lämna Standard redan nu men den här möjligheten kom från ingenstans. Affären är bra för mig och min familj och jag kunde inte tacka nej. Jag var tvungen att ta det här och se framåt, sa Imoh Ezekiel när övergången presenterades i slutet av juli.

Men det kan finnas mer än bara knappt 100 miljoner kronor att hämta i Qatar för 20-åringen. Att landskampen med Nigeria bara var en vänskapsmatch gör att nigerianen fortfarande kan byta landslag – något som lockar Qatar inför hemma-VM 2022. För att det även ska locka Ezekiel påstås nigerianen ha erbjudits en bonus på 35 miljoner kronor om han bor i landet i fem år och väljer spel för Qatars landslag, skriver The Independent.

– Om han gör bra ifrån sig i Al Arabi och anpassar sig till livet där, precis som han gjorde i Standard Liege, så har han chansen att spela för Qatar, säger mentorn Liameed Gafar.

Qatar har tidigare fått hård kritik för att ha ”köpt” elitidrottsmän till nationen, kanske framförallt på friidrottsscenen där Kenyas världsrekordhållare på 3000 meter hinder Stephen Cherono bytte nation och namn till Shaheen Saif Saaeed 2003 för att tävla för Qatar. För att motverka en liknande utveckling inom fotbollen stramade Fifa 2008 åt reglerna och kräver nu att en spelare måste ha bott i ett land i minst fem år för att få representera dess landslag.

Lockar 13-åringar med husrum och skola

Klart är att Qatar ska arrangera fotbolls-VM 2022 och därmed även ställa ett eget landslag på benen i turneringen. En utmaning för ett land där bara 15 procent av den drygt två miljoner stora befolkningen är qatariska medborgare. Det är med andra ord som om Malmö skulle ställa upp i fotbolls-VM.

För att inte bli till åtlöje i VM och riskera turneringens anseende har Qatar inlett ett långsiktigt arbete för att knyta externa talanger till landet. Rekryteringsprogrammet Aspire Football Dreams har de senaste sju åren utvärderat 3,5 miljoner unga idrottsmän i totalt 17 nationer över tre kontinenter. De pojkar som anses ha talang, de yngsta 13 år gamla, erbjuds husrum och utbildning i akademier i Qatar och Senegal. De bästa skickas sedan till farmarklubben KAS Eupen i den belgiska andradvisionen för att fortsätta sin sportsliga utveckling.

En av spelarna som gått igenom akademien är Diawandou Diagne från Senegal. Den 19-årige försvararen rekryterades till Aspire Football Dreams och spelade för Eupen innan han den 7 juli i år skrev på ett treårskontrakt med FC Barcelonas b-lag.

Hela processen är känslig och något uttryckligt mål att talangerna som går genom akademien ska välja att spela för Qatar finns inte. Systemet beskrivs istället som ett humanitärt projekt men tyske akademichefen Andreas Bleicher förstår hur världen kommer se på det hela om någon av talangerna vill betala tillbaka till landet som räddat dem från fattigdom och spela för hemmanationen i VM 2022.

– Jag antar att några av spelarna kanske kommer vilja representera Qatar, eftersom de hjälpte dem när deras hemländer inte gjorde det. Men om det sker kommer alla döda oss.

Källor: The Independent, Daily Post, Sky Sports, goal.com, BBC,